Predaj budovy riaditeľstva SND zatiaľ nahráva záchrane DPOH

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Predaj budovy generálneho riaditeľstva SND sa stal viac vecou politickou ako ekonomickou, jeho predaj však môže prispieť k tomu, že činohra bude mať okrem nových priestorov k dispozícii aj Divadlo P. O. Hviezdoslava.

O budovu, v ktorej zatiaľ sídli a bude sídliť až do presťahovania na jar budúceho roku generálne riaditeľstvo Slovenského národného divadla, sa totiž uchádza aj Slovenská obchodná a priemyselná komora. Dôvodí reštitučnými nárokmi ako nástupnícka organizácia po pôvodnej vlastníckej organizácii. Právnici nie sú v tejto veci zajedno, jedni tvrdia, že obchodná komora má nárok na budovu, väčšina hlasov však hovorí opak. Isté je, že problém sa stal vecou parlamentnou a na jeho pôde opozícia protestovala proti predaju budovy.

Napriek všetkému rezort kultúry vypísal na kúpu budovy verejnú súťaž a tú komisia vyhodnotila a za účasti všetkých troch záujemcov v posledný septembrový deň svoj postoj vyhlásila. Najvyššiu ponuku, 212 miliónov korún, predložila firma Humar Bratislava, ktorú vlastní americká spoločnosť Blaydon Trading LLC. Za ňou bola ponuka spoločnosti Banka Slovakia (151 miliónov). Vyhodnotenie nebolo ukončené, pretože záujemcovia musia doplniť podklady k predloženej ponuke. Hovorkyňa ministerstva kultúry Martina Pavlíková spresňuje, že ide predovšetkým o to, aby záujemcovia jasne a záväzne deklarovali, na čo budú objekt v budúcnosti využívať. Po splnení všetkých podmienok komisia vyhlási víťaza a proces by mal 30. októbra ukončiť podpis kúpnopredajnej zmluvy.

Minister kultúry František Tóth komentoval prvé kolo s tým, že ho teší pokrok v projekte dostavby novej budovy SND a najmä že ponúknutá suma je o sto miliónov vyššia, ako bol úradný odhad hodnoty budovy. Divadelníkom, ktorým veľmi záleží, aby sa Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava zachovalo na svoj terajší účel, zvýšenie sumy za budovu riaditeľstva dáva istú dávku nádeje. O divadlo za výkričnú cenu podľa znaleckého ocenenia - 236,4 milióna korún - totiž v prvom kole nikto neprejavil záujem a ak nik neprejaví záujem ani v druhom kole, bude môcť rezort kultúry znížiť cenu na polovicu. Ak naďalej platí prednostné právo mesta a krajskej samosprávy na kúpu objektu činohry, a aj vôľa kúpiť ho, mohlo by sa tak stať, pričom rezort kultúry by vďaka vyššej sume za riaditeľstvo získal vlastne rovnaký obnos, ako plánoval. Peniaze z predaja oboch objektov majú poslúžiť na dokončenie stavby novej budovy SND na Pribinovej.

(gub)

Páčil sa vám článok?