V Štúdiu 12 sa odohrajú Petržalské príbehy

10.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Reálne príbehy bývalých i súčasných obyvateľov Petržalky, ich boj aj spolupatričnosť s touto špecifickou časťou Bratislavy - to všetko zobrazuje inscenácia Petržalské príbehy, ktorú vo štvrtok o 19:00 h uvedie Štúdio 12.

Multimediálny priestor Divadelného ústavu Bratislava pripravil inscenáciu v koprodukcii s občianskymi združeniami Vlna a Tucet. Prvá repríza predstavenia je naplánovaná na 20. marca.

Petržalské príbehy sú úvodnou časťou trilógie Pamäť Bratislavy, inšpirovanou podnetnými časopriestormi hlavného mesta. Skutočné zážitky obyvateľov sídliska na pravom brehu Dunaja zozbierali tvorcovia hry v prípravnej fáze projektu. Režisérom tohto dokumentárneho divadla je Ján Šimko. V hereckých úlohách sa predstavia Marian Balážik, Ľubomír Bukový, Petra Fornayová, Juraj Igonda, Pavol Plevčík a Henrietta Rab.

Pojem sídlisko Petržalka získal počas svojej 30-ročnej existencie väčšinou negatívne renomé. Reálne je to najväčšie sídlisko strednej Európy so 110 000 obyvateľmi. Historicky zasa miesto, kde pôvodne stála dedina s 20 000 obyvateľmi, položená na úrodnej pôde uprostred lužných lesov dunajských ramien, kde sa pestovali marhule.

"Divadelná inscenácia prehovorí príbehmi ľudí, ktorých životy v Petržalke formovali veľké dejiny minulého storočia, ale aj príbehmi dnešných obyvateľov, ktorí sa ju usilujú formovať sami," informovala Katarína Weissová zo Štúdia 12.

(sita)

Páčil sa vám článok?