Bábkari za dolapenie zlodeja dajú princezninu ruku

10.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom bábkovom divadle zmizol kráľovi zlatý dukát, detektív za dolapenie zlodeja dostane princezninu ruku. Po prvý raz v histórii divadla uvedú bábkari rozprávkovú detektívku pre najmenších, ktorá je navyše komediálne ladená.

Hru Kráľovský detektív pre BBD napísal Václav Šuplata. Inscenáciu budú bábkari premiérovať už v piatok 14. marca. Informovala o tom Lujza Kittlerová z BBD.

Kráľovský detektív je detskou rozprávkovou detektívkou, ktorá najmenším divákom hravou formou, vtipnými dialógmi a vizuálne príťažlivými scénickými obrazmi prezentuje základné princípy a pravidlá detektívneho žánru. Ambíciou inscenátorov však bolo, aby upútali aj starších, či dospelých divákov, aby naplnili požiadavku divadla vytvoriť predstavenie rodinného charakteru.

Starších divákov preto určite zaujmú vizuálne a situačné odkazy na prostredie typické pre klasickú detektívku - anglický vidiek tridsiatych rokov minulého storočia a tiež odkazy na slávnych detektívnych spisovateľov a ich nemenej slávnych literárnych hrdinov.

Václav Šuplata, skúsený autor v oblasti tvorby pre deti, zaujal divákov už svojou prvou hrou na doskách BBD s názvom Nafukovacia rozprávka. Nevšedný príbeh, zaujímavé postavy a duchaplný text upútavali divákov sedem sezón. Šuplatova najnovšia ponuka divákom je Kráľovský detektív, BBD ju s radosťou využilo nielen preto, že jej text je rovnako zaujímavý ako Nafukovačka, ale i preto, že jej detektívny príbeh je plný vtipných dialógov.

Dramaturgička a režisérka inscenácie Adriana Totiková je poslucháčkou tretieho ročníka dramaturgie a réžie na VŠMU. Nezaťažená, nekonvenčná režijná koncepcia mladej talentovanej režisérky a jej tvorivé režijné postupy sa ukázali byť prínosom pre tvorbu BBD a rast umeleckého súboru. Jej réžia je dôkazom, že filozofia úzkej spolupráce BBD s poslucháčmi VŠMU je rovnako prospešná pre nich ako pre divadlo. Mladá, ale skúsená a talentovaná scénografka Zuzana Malcová, absolventka scénografie VŠMU vytvorila s režisérkou Totikovou tvorivý tandem. Výtvarné riešenie Kráľovského detektíva je Malcovej štvrtou prácou v BBD.

Vychádzajúc z koncepcie hravosti a pohybovej kreativity obsadila režisérka do inscenácie generáciu mladých hercov. Detinského a zábudlivého kráľa zverila Andrejovi Kováčovi, jeho šikovnú a múdru dcéru zahrá Jana Lieskovská, šaša Janka Sovičová, radkyňu Margaréta Nosáľová v alternácii s Miroslavou Dudkovou a detektíva stvárni hosťujúci Ján Morávek.

(sita)

Páčil sa vám článok?