Výstava o ére socializmu má v nedeľu derniéru

29.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na slávnostné ukončenie fotografickej výstavy Stratený čas? Slovensko 1969 – 1989 pozýva Slovenská národná galéria.

S bezplatným vstupom sa uskutoční v nedeľu 2. marca o 16. hodine v Esterházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Ide o najväčšiu fotografickú expozíciu o živote obyčajných ľudí v nedávnom socialistickom období s mnohými obmedzeniami či nariadenými oslavami.

O výnimočnosti výstavy na dvoch poschodiach galérie svedčí takmer 2000 čiernobielych a farebných záberov od 70 autorov, ktorí dokumentovali aj tabuizované témy, akými boli život telesne a duševne chorých či starých spoluobčanov bývajúcich za múrmi sociálnych zariadení.

Derniérové podujatie obohatí pestrý program. Okrem príhovorov generálnej riaditeľky SNG Kataríny Bajcurovej o výstave veľa prezradia jej kurátori Petra Hanáková a Aurel Hrabušický. Premiéru bude mať tanečno-divadelné predstavenie Stratený čas? V ňom prepojenie hudby, tanca a fotografie vo vzájomnej symbióze slávnostne ukončí stretnutie dneška a doby, ktorú kurátori pomenovali strateným časom s otáznikom. V réžii a tanečnej choreografii Jána Gonščáka sa predstaví skupina Tangere Dance Theatre Co. Skladbu Juraja Ďuriša na violončelo zahrá Lujza Ďurišová. S videoprojekciou sa predstaví Vladimír Slaninka.

(tasr)
Páčil sa vám článok?