Osud bývalej školy na Lazaretskej ulici je nejasný

13.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Budova bývalej základnej školy na Lazaretskej 3 možno bude využitá na školské účely, predtým však bude potrebné vyriešiť právne otázniky spojené s jej fungovaním.

Základná škola na Lazaretskej 3 bola vyradená zo siete školských zariadení k 31. decembru 2005, keď bol starostom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Peter Čiernik. Práve on ustanovil výberovú komisiu, ktorá rozhodla, že budovu bude rekonštruovať spoločnosť Noavista. Tá ponúkla najnižšiu cenu za rekonštrukciu a najvyššiu cenu za pozemok na Cintorínskej ulici.

Po komunálnych voľbách v roku 2006 nové vedenie mestskej časti prejavilo snahu budovu vrátiť mestu. Zástupca starostu Peter Tatár upozornil, že už dva roky sa v tejto veci nič nedeje a vládne patová situácia, pretože bez podpisu primátora nemá zmluva uzatvorená s investorom (spoločnosťou Noavista) nijakú platnosť.

„Hlavné mesto zatiaľ objekt bývalej základnej školy na Lazaretskej ulici neprevzalo, pretože Staré Mesto uzatvorilo zmluvu so súkromnou spoločnosťou Noavista, ktorú hlavné mesto nemôže potvrdiť pre nesúlad zmluvy a uznesenia (využitie ako základná škola),“ povedala nám hovorkyňa primátora Eva Chudinová. „Hlavné mesto však so Starým Mestom spolupracuje v záujem hľadania východiska aj prostredníctvom právnikov. Po skončení právnej analýzy magistrát predloží riešenie na rokovanie mestského zastupiteľstva pravdepodobne do konca apríla 2008.“

Ako dodala, mesto chce v budove vytvoriť priestor pre mestskú umeleckú školu a vyriešiť aj problémy tých základných umeleckých škôl, ktoré prišli o svoje budovy v dôsledku uplatnenia reštitučných nárokov majiteľov budov, v ktorých sídlili.

(juh)

Páčil sa vám článok?