O novom SND debatovali najzasvätenejší

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Je veľmi pravdepodobné, že Divadlo P. O. Hviezdoslava zostane slúžiť múzam aj po dostavbe novej budovy SND a že toto divadlo bude spoločným majetkom mestskej časti Staré Mesto, mesta Bratislava a Bratislavského samosprávneho kraja.

Možnosť, že divadlo kúpi samospráva a nie komerčné skupiny, naznačil ako prvý bratislavský župan Ľubo Roman na štvrtkovom stretnutí ministra kultúry Františka Tótha s asi dvoma stovkami divadelníkov vo štvrtok priamo v budove novostavby SND. Vyhlásil, že samosprávny kraj by uvažoval o kúpe divadla za polovičnú cenu, ak by sa v prvom kole nenašiel záujemca. Podľa hovorkyne ministerstva Martiny Pavlíkovej by síce projekt dostavby novej budovy SND pri takomto riešení prišiel o očakávaných sto miliónov korún, ministerstvo však oceňuje, že divadlo by sa zachovalo pre účel, pre ktorý vzniklo. Vyjadrila sa, že takéto riešenie zrejme predstavuje všeobecne prijateľný kompromis.

Divadelníci - herci, kostymérky, kulisári, pracovníci administratívy a ďalší - na začiatku stretnutia vyjadrovali pochybnosti nad riešením navrhovaným ministerstvom. Argumentovali tým, že nikde v Európe nie je majiteľom národného divadla niekto iný než divadlo samo, tým, že predajom DPOH bude chýbať jedna scéna v Bratislave, tým, že navrhovaná správa bude oveľa menej efektívna, než je výkon správy priamo v rukách divadla, alebo tiež tým, že prevádzkovanie bufetov a ďalších obslužných aktivít oddelenou správou vlastne pripraví divadlo o financie. Generálny riaditeľ SND Dušan Jamrich sa vyjadril, že divadelníci postupujú v zmysle uznesenia vlády, ale že nevidí jediné riešenie v predaji starých objektov. Odpor divadelníkov vyvolávala i predstava, že priestory, najmä miestnosti na skúšky, by sa mali využívať i komerčne.

Minister divadelníkov uistil, že potreby SND budú prvoradé, správcovská spoločnosť by mala pre verejné účely využívať len tie priestory, ktoré v danom čase divadlo aktuálne nebude potrebovať. Ide najmä o divadelné prázdniny, ale tiež o aktivity v rozľahlých foyeroch budovy. Podľa M. Pavlíkovej divadelníci kladne prijali perspektívu, že v správcovskej spoločnosti by bolo aj niekoľko zástupcov divadla, ktorí by dbali o to, aby sa zachovala priorita umeleckých potrieb. „Mám dobrý pocit, tá diskusia bola veľkým krokom vpred, vyslovilo sa veľa doteraz nepovedaného, padli odpovede na otázky, o ktorých sa doteraz nevravelo,“ zhodnotila diskusiu divadelníkom s ministrom M. Pavlíková.

Páčil sa vám článok?