Ján Želibský v Pálffyho paláci GMB

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Galérii mesta Bratislavy - v Pálffyho paláci na Panskej ulici, si môžu Bratislavčania do 13. januára pozrieť výstavu výnimočnej slovenskej umeleckej osobnosti, maliara Jána Želibského.

Výstava má podtitul Ján Želibský, výber diel z 30. a 40. rokov 20. storočia. Práve do tohto obdobia sú situované vystavené obrazy, ktoré návštevníkom pripomínajú 100. výročie narodenia umelca.

Práve 30. a 40. roky patrili k vrcholom Želibského tvorby. Tieto diela boli výsledkom neustáleho hľadania, konfrontovania, vnútorného napätia, ale aj umeleckej odvahy.

Táto komorná výstava nemá ambície širšieho hodnotenia tvorby Jána Želibského, je len malým pripomenutím si tvorby umelca, ktorý sa podieľal na položení základov moderného slovenského výtvarného umenia.

Na výstave sa prezentujú len diela zo súkromných majetkov s výnimkou obrazu Kytica chryzantém z roku 1936 reprodukovanom v tomto roku na známke. Ambíciou galérie je poskytnúť návštevníkom výstavy možnosť spoznania a objavovania málo, alebo verejnosti vôbec neznámych diel Jána Želibského.

(dš)

Páčil sa vám článok?