Petržalka chce vybaviť materské školy počítačmi

9.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka plánuje počas najbližších troch rokov vybaviť materské školy novými počítačmi. V budúcom roku by mali počítače, špeciálne upravené pre vzdelávanie detí a mládeže, pribudnúť v šiestich materských školách, kde sú zriadené špeciálne triedy.

Miestna samospráva dúfa, že do roku 2010 bude novými informačnými technológiami vybavených všetkých 19 petržalských škôlok. Cieľom mestskej časti je zapojenie sa do celosvetového vzdelávacieho programu IBM Kid Smart Early Learning v programe, ktorý umožňuje deťom predškolského veku rozvíjať svoje znalosti v angličtine, nemčine, španielčine alebo francúzštine, rovnako prehlbovať základy matematiky, prírodných vied či kreatívneho myslenia.

"Pôjde o spolufinancovanie zo zdrojov samosprávy, rezortu školstva a privátneho sektora," uviedol tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Plány miestnej samosprávy v oblasti modernizovania počítačov sa týkajú aj petržalských základných škôl. Zámerom mestskej časti je obnova a zlepšenie vybavenosti škôl počítačovou a digitálnou technológiou, čím by sa mohol postupne znižovať súčasný priemerný počet žiakov na jeden počítač.

"V súčasnosti je všetkých 11 základných škôl zapojených do projektu Infovek. V budúcom roku chceme pristúpiť k otváraniu vzdelávacích inštitúcií rodičom školou povinných detí, pre širšiu verejnosť a využiť moderné vzdelávacie prvky pre aktivačné práce nezamestnaných ľudí či aktívnych seniorov," vysvetlil Andrassy.

Niektoré petržalské základné školy pritom čaká ešte jedna zmena, v štyroch z nich by mali byť vybudované verejné knižnice. So zriadením takejto knižnice sa uvažuje na dvoch školách v lokalite Lúky a po jednej v lokalite Háje a Dvory. Verejné knižnice by mali slúžiť nielen na požičiavanie kníh, ale aj ako internetové čitárne či priestory na rôzne kultúrne či literárne podujatia. Pilotný projekt na dvoch vybraných školách by sa mal v spolupráci s Petržalskou miestnou knižnicou začať v roku 2008.

(sita)

Páčil sa vám článok?