Nedeľa má patriť bohoslužbe a rodine, nie nákupom

2.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

K sväteniu nedele a ochotnej službe blížnym vyzývajú slovenskí katolícki biskupi v pastierskom liste v rámci príprav na tohtoročné Vianoce.

"Nedajte sa strhnúť k znesväcovaniu nedele nákupmi. Prežívajte nedeľu po kresťansky. Stredobodom nedele nech je aktívna účasť na bohoslužbe a potom čas venovaný rodine, duchovnému i telesnému pookriatiu," uvádza sa v pastierskom liste k prvej adventnej nedeli, ktorý sa číta aj v bratislavských kostoloch.

Najdôležitejším darčekom pre blížnych nie sú v prvom rade veci, ale dobrý vzťah k nim, upozorňujú. "Ak sa rozpadajú rodinné zväzky, ak nemá človek k človekovi úctu, ak sa preháňa vzťah k hmotným veciam a narastá hospodárska kriminalita, ak sa neuvážene ničí životné prostredie, ak nikde na svete necítiť bezpečie - treba si uvedomiť, že tento stav je dôsledkom zanedbania vzťahu k Bohu - a to neraz i zo strany nás kresťanov," píšu biskupi v liste, ktorý budú čítať túto nedeľu v kostoloch.

Podľa biskupov, "práve vo vianočnom čase si viac ako inokedy uvedomujeme, že mnohé naše vzťahy k ľuďom, často aj k najbližším, sú zdeformované vzťahom k materiálnym a egoistickým záujmom. Zo všetkých osobných vzťahov je však jeden najdôležitejší, lebo živí všetko ostatné - a to je vzťah k Bohu".

(sita)

Páčil sa vám článok?