O týždeň je tu Filmový festival Bratislava

24.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V multiplexe Palace Cinemas v Auparku sa od 30. novembra do 7. decembra uskutoční 9. medzinárodný filmový festival Bratislava 2007.

Divákom ponúkne v piatich kinosálach takmer 170 filmov rôznej proveniencie, žánrového i tematického zamerania.  V jedenástich programových sekciách uvedie to najlepšie, čo v roku 2007 vo svetovej kinematografii vzniklo i ďalšie pozoruhodné snímky.

Dominantnou sekciou bratislavského festivalu je Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov. Tento rok v nej bude bojovať pätnásť titulov z pätnástich krajín sveta. Z tých, ktoré už majú na svojom konte prestížne ocenenia, bratislavský festival uvedie napríklad izraelsko-francúzsku snímku Medúza, ktorá sa pýši Zlatou kamerou za najlepší debut na tohtoročnom canneskom festivale. Kritika i diváci tam priaznivo prijali a napokon aj ocenili rumunský film California Dreamin´ (Bez konca).

Súťažne sa budú premietať aj najlepší maďarský tohtoročný debut Šťastný život, aktuálny poľský laureát z národného festivalu v Gdansku Drobné kúzla alebo snímka Jesenný bál, ktorá vyhrala sekciu o najlepší prvý film Horizonty na nedávnom festivale v Benátkach.

Domácu kinematografiu bude reprezentovať debut Vlada Fischera Polčas rozpadu. Súťažné filmy budú hodnotiť štyri poroty, a to hlavná medzinárodná porota, ďalej ekumenická, Fipresci a študentská porota. Nesúťažný program festivalu tvorí desať sekcií. Najexponovanejšie z hľadiska záujmu divákov sú Made in Europe a Proti prúdu. Tradičnou sekciou programu je Svetový čas s filmovými novinkami, z ktorých len niektoré sa dostanú do  slovenskej distribúcie.

Už pravidelnou súčasťou festivalu sa od roku 2005 stala sekcia mapujúca domácu kinematografiu. Prekvapenie na divákov čaká aj v sekcii Zvláštne uvedenie, v ktorej výbere sú zaujímavé dokumentárne snímky. Retrospektíva: Ulrich Seidl predstaví provokatívneho umelca, svetoznámeho rakúskeho režiséra s nezameniteľným filmovým rukopisom.

Organizátori tento rok vyšli v ústrety predovšetkým záujemcom o festivalové predstavenia a znížili cenu za permanentku. Stojí 499 Sk a dostať ju v sieti Ticketportal. Cena festivalovej vstupenky bude odstupňovaná podľa výberu konkrétneho predstavenia v rozpätí od 59 do 99 Sk podľa zvoleného časového hracieho plánu.

(dš)
Páčil sa vám článok?