V Bratislave nebudú rušiť žiadnu školu

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nový školský rok sa v bratislavských základných a materských školách začne bez väčších zmien. Spoločným menovateľom situácie vo všetkých mestských častiach sú problémy s financovaním.

V Novom Meste zostáva sieť škôl a školských zariadení stabilizovaná. Učiť a vychovávať sa bude v 8 základných školách, 11 materských školách, 8 školských kluboch detí. V Dúbravke majú v porovnaní s augustom 2002 o 3 základné školy menej, z pôvodných 7 zostali 4. Z 11 pôvodných materských škôl prevádzkujú 10, jednu prenechali cirkvi. V novom školskom roku ani tu nenastáva žiadna zmena. Aj v Starom Meste otvárajú ten istý počet škôl ako vlani, čo je ten istý počet, aký bol pred prechodom kompetencií na samosprávu. V mestskej časti je 7 základných škôl a dve základné školy s materskými školami.

V Karlovej Vsi otvárajú o jednu základnú školu menej - z Karloveskej 3 sa stáva Základná umelecká škola. Aj po prechode kompetencií sa znížil počet škôl v mestskej časti o jednu - ale len formálne, keď zlúčili dve stavebne prepojené školy na Majerníkovej ulici. V Petržalke, ktorá je zriaďovateľom 12 základných škôl, sa ich počet nemení, napriek tomu, že počet žiakov klesne asi o 250. Pokiaľ ide o materské školy, citeľne ubúda detí. Preto vyradili k 31. júlu dve zariadenia.

V Podunajských Biskupiciach je počet základných škôl stabilizovaný od prechodu kompetencií na samosprávy, keď tu zrušili základnú školu na Dudvážskej ulici. V tomto roku zrušili ku koncu júna materskú školu v Slovnafte, takže v mestskej časti zostali dve materské školy s právnou subjektivitou a pod každou z nich ďalšie dve elokované škôlky. K žiadnej zmene nedochádza ani v jednej kategórii.

V Ružinove nedochádza k nijakým zmenám, otvárajú 7 materských a 9 základných škôl. Po presune kompetencií zo štátnej správy na samosprávu boli zrušené elokované triedy materskej školy na Sklenárovej a na Exnárovej ulici. Ani v Devínskej Novej Vsi nedôjde k zmene počtu základných škôl, jediná zmena bude, že dve materské školy budú mať právnu subjektivitu. Podobná situácia je aj vo Vrakuni, kde sa takisto nič nemení a fungujú tu tri základné a šesť materských škôl.

V Lamači rozšírili materskú školu na Heyrovského ulici o vysunuté pracovisko na Zlahorskej ulici. Mestská časť investovala do opravy strechy a priestorov vyše 1,5 milióna korún. V Lamači je jedna základná škola na Malokarpatskom námestí, na počte školských zariadení sa za posledné obdobie nič nemenilo. Nezmenená situácia je aj v Záhorskej Bystrici, kde stále funguje jedna základná a jedna materská škola, a v Devíne, kde mestská časť prevádzkuje materskú školu (základná škola je súkromná).

Vo Vajnoroch základná škola s materskou školou na Osloboditeľskej ulici i detašované pracovisko materskej školy na Koniarkovej ulici budú riadne uvedené do prevádzky. Pokiaľ ide o Raču, počet základných ani materských škôl sa v minulosti nezmenil a nemení sa ani teraz. Všetky tri základné školy ostávajú na približne tých istých počtoch žiakov ako v minulom roku. Podobná je situácia v Rusovciach, kde funguje jedna základná a jedna materská škola, v Jarovciach (základná škola s materskou školou) a v Čunove, kde je iba materská škola.

(gub, lau)

Páčil sa vám článok?