Zrakovo postihnuté deti majú ihrisko

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch bolo dokončené pri Základnej škole internátnej pre slabozrakých a nevidiacich nové detské ihrisko, ktoré má veľký význam pre integráciu zrakovo postihnutých a nevidiacich detí do života.

Hranie na ihrisku pomáha deťom mimovoľne, bezpečne a prirodzenou hravou formou vnímať zmeny polohy vlastného tela, čo im významným spôsobom pomôže pri odbúraní strachu z pohybu a ich zapojení do plnohodnotného života. 

Základná škola internátna pre slabozrakých a nevidiacich v Bratislave je jedným z dvoch zariadení podobného typu na Slovensku (druhé je v Levoči). Má celoslovenskú pôsobnosť a momentálne ju navštevuje 115 žiakov. Na to, aby sa mladí ľudia so zrakovým postihnutím dokázali integrovať do spoločnosti, je pre nich nevyhnutný špeciálny prístup a zvýšená starostlivosť najmä v období detstva a  školskej prípravy. V tomto období sa musia naučiť žiť so svojím postihnutím, čítať, písať, prijímať informácie, orientovať sa v priestore a podobne.

Základná škola internátna pre slabozrakých a nevidiacich zabezpečuje pre zrakovo postihnuté a nevidiace deti špeciálnu výchovno-vzdelávaciu, liečebnú aj poradenskú starostlivosť. Vďaka  novému ihrisku, ktoré bolo vybudované pomocou finančného príspevku spoločnosti Henkel Slovensko, mohli pedagógovia rozšíriť pohybové aktivity detí v rámci vyučovania i vo voľnom čase.

(ver)
Páčil sa vám článok?