Letný džez a blues bude pod holým nebom

12.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prechádzky júlovým podvečerom spestria Bratislavčanom aj tento rok hudobné podujatia pod holým nebom. Organizátori Kultúrneho leta pripravili dva cykly koncertov, ktoré zaujmú najmä fanúšikov džezu a blues.

Podujatia z cyklu Jazzýček sa budú odohrávať na nádvorí Vinohraníckeho múzea na Radničnej 1. Piatok 11. 7. a nedeľu 27. 7. tu o 20.00 vystúpi Jazz Quintet Dušana Húščavu. Okrem svojej vlastnej formácie spolupracuje tento známy hráč na dychové nástroje aj so súborom Traditional club, ktorý môžete v rovnakom čase a na rovnakom mieste počuť 18. 7.

Skupinka nadšencov založila Traditional club už v roku 1961 a hoci sa v ňom až do dnešných dní vystriedali desiatky hudobníkov, starších aj mladších členov vždy spájala láska k tradičnému džezu.

Miestom diania akcií z druhého cyklu Excelentné rôznosti je nádvorie Starej radnice. 12. 7. o 20.30 sa tu začne kabaretný večer s názvom Malé divadelné blues autorov J. Krasulu a R. Fedéra. Najväčším lákadlom a vyvrcholením júlových koncertov však bude vystúpenie skupiny Andy Middleton Jazz Quartet z New Yorku v nedeľu 20. 7. o 20.00.

Niektorí kritici sa netaja tým, že podľa nich Andy Middleton reprezentuje to najlepšie z novej generácie džezových hudobníkov. Svoj život zasvätil tenor a sopránsaxofónu a v súčasnosti má za sebou štyri vydané sólové nahrávky. Už vo svojom debute sa predstavil nielen ako skvelý saxofonista, ale aj skladateľ a citlivý aranžér, ktorému sa darí balansovať medzi tradíciou a inováciou.

Názvy jeho skladieb nezaprú vplyv fantázie J. R. R. Tolkiena a pri ich počúvaní môžeme zachytiť exotické melódie Blízkeho východu či rytmy fusion. Middleton však všetky rôznorodé prvky votkal do stredného prúdu akustického moderného džezu. Spolu s gitaristom Ralphom Townerom, hráčom na kontrabas Daveom Hollandom a bubeníkom Alanom Jonesom rád vyráža na turné po kluboch a festivaloch skoro v celej Európe.

Bohuš Dúbrava
Páčil sa vám článok?