Obnova budov Mestského múzea pokračuje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Práce na rekonštrukcii komplexu vzácnych historických budov Mestského múzea pokračujú plynulo. Jednou z najdôležitejších súčastí prác je oprava striech objektov.

„Niektoré menšie práce na obnove budov Mestského múzea sme vykonali vlani, tie hlavné sme však začali až v tomto roku,“ povedal nám Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming. „Vlani sme urobili niektoré úpravy na nádvorí starého múzea, opravy omietok, kamenných a kovových prvkov, v tomto roku v tejto činnosti pokračujeme. Vykonalo sa kompletné zameranie všetkých objektov, pretože v dokumentácii boli určité disproporcie a boli potrebné presné geodetické zamerania. Zamerať sme dali aj fasády. Získali sa tak podklady pre projektanta, ktorý má v súčasnosti už časť projektu hotovú. V dohľadnej budúcnosti sa bude konať stavebné konanie. Je možné, že bude potrebné aj územné konanie, pretože sa bude rozširovať aj časť podzemia.“

Ako dodal, niektoré plánované práce sú naďalej blokované tým, že z priestorov, ešte stále nepresťahovala regionálna knižnica a mestský archív. Bez vyprázdnenia priestorov, kde tieto inštitúcie sídlia, nie je možné dokončiť pamiatkarsky prieskum, ani vykonať ďalšie kroky smerujúce k tomu, aby sa vôbec mohlo s obnovou pokračovať.

V súčasnosti už finišujú práce na nádvorí Starej radnice, kde sa robí izolácia a podlahy na prvom poschodí. Dokončujú sa aj práce na kamenných prvkoch, stĺpoch a podbrániach, pričom priestory, ktoré sa obnovujú, sú v plnej prevádzke a turisti môžu priebeh rekonštrukcie bezprostredne sledovať. „Podstatnú časť prác by sme chceli ukončiť v budúcom roku,“ uviedol C. Vaňo. „V prípade Apponyiho paláca je predpoklad, že sa tento zámer podarí, aj tu však musíme čakať na vypratanie časti priestorov.“

Podľa jeho slov chce Paming ešte v tomto roku vymeniť strešnú krytinu budovy Starej radnice, ktorá je dosť poškodená. Postupne sa bude vymieňať strešná krytina aj na Apponyiho paláci, na Ungerovom a na Paverovom dome je krytina už vymenená. „Máme isté obavy, v akom stave nájdeme po odkrytí krovy,“ podotkol C. Vaňo.

Podľa jeho slov budú niektoré priestory po obnove využívané na iné účely než doteraz. Ráta sa s ich využitím na reprezentatívne účely, mohla by v nich byť aj kaviareň či reštaurácia. To umožní, aby si ich mohli prehliadnuť aj turisti a návštevníci mesta. Ukončenie rekonštrukcie, ktorá je zaradená do zoznamu priorít rozvoja mesta v rokoch 2004 – 2006, sa predpokladá koncom budúceho roku, resp. začiatkom roku 2007.

Páčil sa vám článok?