Hrozí, že školy sa v septembri neotvoria

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a starostovia bratislavských mestských častí na rokovaní Klubu starostov 20. júna konštatovali, že situácia vo financovaní prevádzky základných škôl a školských zariadení je kritická.

Prehlbujúci sa nedostatok financií zo strany štátu s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí zastavenie prevádzky základného školstva a školských zariadení v Bratislave už v septembri tohto roka. Na dofinancovanie základného školstva a školských zariadení chýba v hlavnom meste SR viac ako 100 miliónov korún (33 %).

Za vzniknutú situáciu primátor a starostovia bratislavských mestských častí nemôžu vziať zodpovednosť. Primátor a starostovia skonštatovali, že v prípade, že vláda do 15. júla nerozhodne o dofinancovaní základného školstva a školských zariadení v uvedenej výške, základné školy a školské zariadenia v Bratislave sa 2. septembra neotvoria.

Že Bratislava je na tom mizerne, potvrdzuje skutočnosť, že rozdiel medzi rozpisom a základnými požiadavkami vychádzajúcimi z predchádzajúcich rokov je asi 100 mil. Sk. Samospráva je zriaďovateľom škôl a je povinná sa o ich prevádzku v zmysle zákona starať - za peniaze od štátu. Systém rozdelenia financií pre školstvo je pre starostov nezrozumiteľný. „V školstve vždy chýbali peniaze, ale my to takto robiť nemôžeme,“ hovorí primátor i starostovia.

Niekto porušuje zákon. A je jasné, že je to v tomto prípade štát. Prečo má o to, aby boli peniaze na energie pre školy, bojovať samospráva, keď povinnosť financovať ich má štát? Do 20. júna napríklad v Novom Meste len za prevádzku škôl (voda, kúrenie, elektrina, plyn) zaplatili 11,6 milióna korún z celkovej sumy rozpisu na rok 2003 - 12,035 milióna korún. Kritická situácia je však aj v ostatných mestských častiach.

Starostovia, ktorých oprávnenosť zdokladovaných požiadaviek na prevádzku škôl uznali podľa slov predsedu Regionálneho združenia mestských častí Richarda Frimmela na dohodovacom konaní na ministerstve školstva, očakávajú, že dofinancovaním základného školstva sa bude zaoberať vláda.

Bratislavskí starostovia s napätím očakávajú, ako sa v tejto veci zachová vláda Slovenskej republiky. Sľuby už nestačia. Viac ako 100 miliónov korún chýbajúcich na prevádzku bratislavských základných škôl (nie na údržbu) je fakt potvrdzujúci katastrofálnu situáciu slovenského základného školstva. Od vlády závisí, či sa bratislavské školy v septembri otvoria alebo nie.

(lau)
Páčil sa vám článok?