V Novom Meste stále nemajú peniaze na školy

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci novomestského zastupiteľstva sa na svojom poslednom zasadnutí zaoberali pretrvávajúcim nedostatkom financií pre školstvo. Mestská časť Nové Mesto má stále neuhradený minuloročný dlh vo výške 5,26 milióna Sk.

Miestna samospráva má na účte na prevádzku školských zariadení 2,7 milióna korún, pričom len na energie by potrebovali 4,7 milióna korún. Jedná sa spolu o 8 základných škôl, 11 predškolských zariadení, 16 školských kuchýň a jedální a 8 školských klubov detí. Pritom o ekonomickom spôsobe hospodárenia mestskej časti niet pochýb.

Tento rok zrušila vysunuté pracovisko základnej školy na Kalinčiakovej a Vihorlatskej ulici a budúci rok plánuje zrušiť jednu z budov základnej školy s materskou školou na Českej ulici. Všetky triedy v školách mestskej časti sú pritom plne obsadené.

Problém nedostatočného financovania reálnych prevádzkových nákladov vznikol v roku 2002 prechodom školstva pod samosprávu. Okresný úrad Bratislava III, ktorý za prvý polrok 2002 minul 15,2 milióna Sk, odovzdal samospráve na druhý polrok 2002 namiesto 50 len 23 percent celkových nákladov. To predstavuje dlh 5,26 milióna Sk, ktorý bol v dohadovacom konaní uznaný, avšak dodnes neuhradený.

Podľa novomestských poslancov vláda musí nájsť spôsob, ako tento problém vyriešiť. Starosta Nového Mesta Richard Frimmel tvrdí, že na základné školstvo, ktorého financovanie je základnou povinnosťou štátu, chýba na Slovensku 250 miliónov korún.

(brn)
Páčil sa vám článok?