Na hrade je replika lietadla M. R. Štefánika

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po prvý raz v histórii má verejnosť možnosť vidieť repliku lietadla Caproni Ca33, v ktorom v roku 1919 havaroval generál Milan Rastislav Štefánik.

Lietadlo je súčasťou expozície výstavy OBRAZOPIS SVETA (Objektívom M. R. Štefánika), ktorú 29. júna slávnostne otvorili v priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu. Návštevníkom je prístupná od 30. júna. Prezentácia repliky Caproni Ca33 nie je len poctou generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ale aj spomienkou na začiatky vývoja letectva. Zároveň by mala širokej domácej i zahraničnej verejnosti umožniť uvidieť konštrukciu lietadla z roku 1916, aby tak mohli oceniť nielen zručnosť vtedajších konštruktérov (a nevšedné schopnosti členov skupiny História, ktorí repliku zhotovili), ale najmä odvahu letcov, ktorí sa nebáli s tak krehko vyzerajúcimi strojmi lietať. Organizátori výstavy predpokladajú, že replika, vytvorená v trenčianskych Leteckých opravovniach, sa v letných mesiacoch stane veľkým lákadlom pre návštevníkov.

Myšlienka rekonštrukcie lietadla Caproni vznikla už pred rokom 1994 a patrila Rastislavovi Ferlicovi, ktorý poskytol svoju súkromnú neúplnú dokumentáciu 4 až 5 výkresov a 29 katalógových listov lietadla Caproni Ca33, z ktorých sa vyrábala technická dokumentácia pre stavbu repliky. Po návšteve múzea Vigna di Valle, kde sa nachádza originál lietadla Caproni Ca33, dalo 8. septembra 1994 vedenie Leteckých opravovní v Trenčíne na čele s plukovníkom Antonom Zigom pokyn na začatie stavby lietadla. Na prácach sa podieľala pracovná skupina História, venujúca sa obnovovaniu histórie letectva už tri desaťročia. Pracovalo v nej päť až osem osôb, medzi inými aj (až do tragickej smrti 15. júna 1999) Pavol Čičo, ktorý bol reprezentantom v leteckej akrobacii a trénerom slovenskej reprezentácie. Práce na Ca33 sa niekoľkokrát krátkodobo prerušili, finálna replika uzrela svetlo sveta v roku 2003. V súčasnosti je súčasťou piešťanskej expozície Vojenského historického ústavu v Bratislave.

Výstava Obrazopis sveta predstavuje výber asi 100 fotografií, ktoré na svojich cestách zaznamenával astronóm, diplomat, generál, minister vojny, ale i veľký vyznávač umenia M. R. Štefánik. Návštevník tu tiež nájde aj niektoré predmety z ciest alebo osobné predmety viažuce sa k tomuto „malému veľkému mužovi“. Výstavu v spolupráci so združením Digital Heritage a Vojenským historickým ústavom pripravilo Slovenské národné múzeum.

Páčil sa vám článok?