Bratislavské divadlo tanca chystá Akty XY

22.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po úspechu v New Yorku, kde začiatkom marca triumfovalo Bratislavské divadlo tanca (BDT) so svojím najnovším projektom 3ex, sa súbor práve týmto titulom v utorok 28. marca predstaví opäť aj bratislavskému divákovi na svojej domovskej scéne v Dome kultúry Zrkadlový háj.

Program 3ex (expresia, explózia a extáza) pozostáva z diel amerického tanečníka Daniela Ezralowa a jeho krajana Billa Younga, pričom ich s členmi divadla naštudovali samotní choreografi. Renomé týchto umelcov zdôrazňuje okrem iného napríklad aj spolupráca Ezralowa na videoklipoch Stinga, U2 či Davida Bowieho. Bill Young zasa získal v roku 1997 prestížne Guggenheimovo štipendium a vytvoril choreografie pre významné divadlá Estonian National Opera Ballet, montrealské Compagnie de Danse L` Astragale a viaceré ďalšie.

Bratislavské divadlo tanca vzniklo v roku 1997 a odvtedy pripravilo viacero úspešných celovečerných programov, ako napríklad dielo Igora Stravinského Svadby a Vták ohnivák, mediálnu šou Rómeo a Júlia či detský muzikál Janko Hraško. Celosvetová premiéra projektu 3ex sa uskutočnila 26. a 27. novembra minulého roku. S predstavením 3ex sa viaže aj iná slávnostná a najmä dôležitá udalosť v živote divadla - baletnú majsterku Noru Gallovičovú vymenovali za umeleckú šéfku BDT práve po úspešnom predstavení 3ex na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre.

N. Gallovičová pôsobila v rokoch 1984 až 1997 ako sólistka baletu SND v Bratislave, vyhrala viaceré domáce baletné súťaže a bola aj finalistkou I. medzinárodnej baletnej súťaže v japonskej Nagoji. Jej vstup do tejto funkcie nebol pre ňu krokom na neznámu pôdu - s Bratislavským divadlom tanca spolupracuje od jeho vzniku.

V súčasnosti divadlo pripravuje premiéru diela Akty XY, projekt reflektujúci virtuálne i skutočné zážitky generácií X i Y, ako sa označujú prvé dve vlny mladých ľudí narodených po roku 1964 a odchovaných na počítačoch a internete. Tvorcami tohto diela sú český choreograf Jan Kadet a slovenský choreograf Peter Mika, a napriek tomu, že patria k mladej generácii tanečných choreografov, obaja majú bohaté skúsenosti z tvorivého pôsobenia v zahraničí.

Alexander Balogh

Z predstavenia Bratislavského divadla tanca 3ex.
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?