Výstava Igora Kalného v Galérii Priestor

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bude to už pomaly rok od chvíle, keď ešte stále nedostatočnú bratislavskú ponuku výstav výtvarného umenia rozšírila Galéria Priestor, ktorou je bývalý bunker na Somolického ulici 1/B.

Vznikla z iniciatívy kreatívneho riaditeľa agentúry Publicis-Knut, výtvarníka Martina Knuta a celkom pochopiteľne ju sprevádzali a sprevádzajú nemalé nádeje výtvarníckej obce. Veď práve súkromné galérie nekomerčného charakteru zabezpečujú popri rôznych štátnych, miestnych či regionálnych inštitúciách možnosť prezentácie rozmanitých výtvarných aktivít.

„Po úvodnej výstave Priestor pre rekapituláciu bude projekt Začiatok konca - koniec začiatku (99-00) pokračovať samostatnými výstavami umelcov,“ uviedol pri jej otváraní galerista Juraj Čarný. „Galéria pritom nemá byť iba akousi pasívnou formou vystavovania, teda iba prezentáciou a umiestnením umeleckých diel, ale skôr bázou pre interaktívne umenie, videoart, počítač a tiež pre nové projekty.“

Súčasťou spomenutého projektu je aj terajšia výstava Igora Kalného (1957-1987), kde sa prezentujú akčné i konceptuálne kresby, pečiatkové grafiky i fotodokumentácia z podujatí ním organizovaných . Okolo 50 vystavených prác pripomína umelca, ktorý vekovo patril ku generácii nastupujúcej v 80. rokoch, no svojou tvorbou i celkovou orientáciou sa zaradil k autorom rokov sedemdesiatych, boli mu blízki Milan Bočkay, Dežo Tóth, Otis Laubert, Daniel Fischer, Laco Čarný, Igor Minárik či Vlado Kordoš.

Vystavoval málo, za totality, ktorej počas svojho krátkeho života neustále vzdoroval (dva roky pred jej pádom sa šokujúco rozhodol navždy odísť), len v kluboch, kabinetoch či internátoch, mimoriadny ohlas mala a má jeho tvorba, v ktorej okrem vizuálneho prejavu experimentoval aj so slovom, hudbou a ďalšími formami umenia, v Čechách.

„Počas prípravy výstavy som bol mimoriadne prekvapený, že dnešná mladá generácia nereflektuje meno a tvorbu Igora Kalného,“ povedal na vernisáži Juraj Čarný. „Opätovne sa dostávame k problému absencie muzeálnej zbierky slovenského umenia druhej polovice 20. storočia. Preto vari najdôležitejším dôvodom tejto výstavy bolo pripomenúť, znovu nastoliť a prediskutovať problémy tvorby Igora Kalného.“

Alexander Balogh

Na snímke hore exteriér budovy, v ktorej suteréne je Galéria Priestor, počas otvorenia nového výstavného priestoru, dole sú ukážky z tvorby Igora Kalného.
FOTO - Tibor Takáts a archív

Páčil sa vám článok?