Spomienka na sviečkovú demonštráciu

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od pamätnej sviečkovej demonštrácie v piatok 25. marca 1988 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí uplynulo celých dvanásť rokov. Málokto si možno uvedomil, že túto udalosť, ktorá bola prvou reálnou predzvesťou blížiaceho sa pádu „železnej opony“ a komunistického režimu v bývalom Československu, nepripomína v Bratislave ani najskromnejší pamätník.

Mestská časť Staré Mesto sa preto tento deň, ktorý je v slovenskom kalendári uvádzaný ako Deň zápasu za ľudské práva, rozhodla pripomenúť kultúrno-spoločenským podujatím.

V sobotu 25. marca o 16.00 h sa uskutoční v Kostole Nanebovzatia Panny Márie - Notre Dame spomienková omša. O 16.30 h bude v blízkosti miesta na Hviezdoslavovom námestí, kde sa pred dvanástimi rokmi zišli stovky veriacich v modlitbe nielen za náboženskú slobodu, ale za základné ľudské práva všetkých občanov vtedajšieho Československa, odhalená pamätná tabuľa.

Podľa slov starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského, samospráva mestskej časti nemá v úmysle vztyčovať na tomto mieste nijaký monumentálny pamätník, ktorý by bol zdrojom polemík medzi umeleckou i širokou verejnosťou. Udalosť bude pripomínať skromná pamätná tabuľa podobne, ako je to v Prahe na Národní tříde.

Všetkým ľudom dobrej vôle bez ohľadu na ich náboženské vyznanie a politickú príslušnosť je určený výnimočný otvorený koncert na Hlavnom námestí, ktorý sa začne v ten istý deň o 17.00 h. V programe Gospely a spirituály vystúpi súbor Close Harmony Friends so Zuzanou Suchánkovou a PP Quartetom. Koncert na záver Dňa zápasu za ľudské práva má byť prvým kultúrnym vrcholom bratislavskej jari na korze.

(miv)
Páčil sa vám článok?