Pri prijímacích skúškach sa podvádzalo

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Podvody pri prijímacích skúškach na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave sa podarilo odhaliť Úradu boja proti korupcii a inšpekčnej službe ministerstva vnútra.

Podľa ministra vnútra Vladimíra Palka ide o najkurióznejší prípad v posledných rokoch, lebo použitím techniky na bezdrôtový prenos zvuku páchatelia za peniaze pomáhali študentom pri prijímacích pohovoroch a semestrálnych skúškach. Štvorčlenná skupina, v ktorej bol aj príslušník Úradu na ochranu ústavných činiteľov, týmto spôsobom za posledné dva roky zarobila viac ako štyri milióny korún.

Najstarší člen skupiny 52-ročný inžinier Igor J. zabezpečil potrebnú techniku na prenos zvuku. Rastislav M. mal za úlohu pohybovať sa v blízkosti fakulty s vozidlom, v ktorom bolo vysielacie zariadenie, Jarmila H. sa počas skúšok pohybovala v budove fakulty a v kabelke mala prístroj na zosilnenie signálu. Príslušník polície Marek P. vyhľadával klientov pre túto organizovanú podvodnícku skupinu. Účastníkovi prijímacích pohovorov umožnili, aby bol zvukom stále v kontakte s posádkou vozidla, kde pomocou laptopu vyhľadávali správne odpovede na otázky, ktoré boli v prijímacích testoch.

Podľa vyšetrovateľa sa skupina, ktorú zadržali v piatok, dopustila trestného činu porušovania cudzích práv, nepriamej korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Jej členom hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Páčil sa vám článok?