Na drevenom kolotoči sa povozilo asi tisíc detí

2.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Asi tisíc detí sa zadarmo povozilo na drevenom, ručne ovládanom kolotoči počas Bratislavského jarmoku, ktorý sa konal tento víkend na Hviezdoslavovom a Rybnom námestí.

"Z krútenia ma bolia ruky, preto som sa striedal so synmi Tomášom a Mátyásom," povedal Ladislav Zupko z Fiľakova. Raritný kolotoč si vlastnoručne zhotovil pred troma rokmi. Okrem skladacej drevenej konštrukcie má štyri závesné prútené košíky pre deti do hmotnosti 25 kg.

Jeho krútením na Hviezdoslavovom námestí vyludzoval radosť a úsmev nielen medzi voziacimi sa malými cestujúcimi, ale aj okoloidúcimi dospelými. "Pri telefónnom objednávaní sa ma organizátori pýtali na spotrebu elektriny, povedal som, že ideme na slaninu," konštatoval s úsmevom majiteľ jediného ručného kolotoča na Slovensku.

Do rôznych miest s ním chodieva najmä počas prázdnin. Od septembra to už bude horšie, pretože sa mu začína školský rok, je totiž učiteľom v základnej škole.

Trojdňový Bratislavský jarmok zorganizovala samospráva Starého Mesta. Zúčastnilo sa na ňom vyše 70 remeselníkov a ľudových umelcov zo Slovenska a Čiech, ktorí sa prezentovali pestrou ponukou výrobkov z rôznych materiálov. Okrem kuchynských a iných potrieb do domácnosti návštevníkom ponúkali aj prírodné mydlá, pastierske biče, cínových vojačikov, vitráže, keramické šperky, prútené výrobky, drevené hlavolamy, ušianky a ďalšie odevné doplnky na zimu. So svojou tvorbou sa prezentovali aj študenti Vysokej školy výtvarných umení.

V občerstvovacích stánkoch boli k dispozícii národné jedlá i charakteristické regionálne špeciality - skalický trdelník, stredoslovenské párance, bratislavské makové a orechové rožky, moravské koláče, medovníky, prírodný chlieb, syrové vrkôčiky, oštiepky, špeciálne nakladané syry, medovina i kvas.

(tasr)
FOTO - Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?