Socha Schöner Náciho sa vrátila na Rybnú bránu

31.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Sochu Schöner Náciho, ktorú vandali poškodili ešte v októbri minulého roku, osadili v piatok 31. augusta opravenú opäť na miesto. Soche nechýba ani klobúk, ktorý po útoku zmizol, no neskôr sa našiel neďaleko Medickej záhrady.

Podľa starostu Starého Mesta Andreja Petreka sochu síce umiestnili na pôvodné miesto, no miestny úrad uvažuje do budúcnosti o jej premiestnení na vhodnejšie miesto. S tým súhlasí aj jej autor, Juraj Meliš. Nedosiahlo sa zatiaľ ani to, aby bola socha otočená smerom do ulice, pretože v súčasnosti akoby zdravila ľudí, ktorí vychádzajú z brány najbližšieho domu.

Socha Schöner Náciho dostala pevnejší podstavec, ktorý je teraz upevnený desať centimetrov pod zemou. Podľa A. Petreka socha pôvodne nainštalovaná bez ukotvenia a v podstate len položená na dlažbu. Aj preto bola z hľadiska stability veľmi zraniteľná.

Poškodenú sochu previezli 22. augusta do dielne súkromného podnikateľa, kde sa zistilo, že okrem klobúka bude potrebné opraviť aj pripevnenie sochy do podstavca. Výšku nákladov na opravu miestny úrad zatiaľ nevie povedať, no podľa hovorkyne Starého Mesta Aleny Kopřivovej bude cena „priateľská“.

Socha z hliníka stojí na ulici Rybárska brána od roku 1997. Posledné tri - štyri roky pre ňu neboli práve najšťastnejšie. V roku 2004 do nej nacúvalo auto. Následky likvidovali odborníci vo Výskumnom ústave zváračskom. Vlani v máji sa na nej zasa podpísali vandali. Zlomili jej ruku, praskla noha a poľavilo upevnenie sochy i podstavca uloženého do plytkej zeme. Tentoraz ju reparovali pracovníci Materiálovo-technologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?