Opäť ožíva vysoké cisárovnino ocenenie

30.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

V polovici augusta sa konal v Rači druhý ročník Medzinárodného festivalu frankovky modrej, na ktorý prihlásili vystavovatelia takmer 120 vzoriek tohto vína.

Toto v strednej Európe obľúbené červené víno má svoju hlbokú tradíciu - už pred 240 rokmi cisárovná Mária Terézia dala račianskym vinárom donačnú listinu, ktorá ich oprávňovala dodávať račiansku frankovku na cisársky jedálny stôl.

Práve na tomto medzinárodnom festivale sa oficiálne rozhodlo o obnovení tradície i o tom, že slávnostný ceremoniál obnovenia tohto práva bude súčasťou tohtoročného račianskeho vinobrania (podrobný program prinesieme v budúcom čísle).

Ako nás informoval predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduard Brychta, cisárske privilégiá nie sú prvým významným ocenením račianskeho červeného vína. Jarný festival frankovky v Starej radnici je oveľa staršou tradíciou ako viedenské dodávky - vznikol ešte za čias a z privilégia richtára Jakuba. Táto slávnosť je však komornou, výlučne račianskou, záležitosťou, kým jesenný festival je medzinárodný a je súťažou. Podľa E. Brychtu sa v tomto ročníku dostalo medzi 25 najvyššie hodnotených vín aj 5 - 6 račianskych frankoviek.

Pre račianskych vinárov je tento rok úspešný - v auguste postúpilo osem račianskych vín do Národného salónu vín v Pezinku.

(gub)
Páčil sa vám článok?