Na dožinky do Vajnor zavítali tisíce návštevníkov

26.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Finále žatvy oslávili a hold tohtoročnej úrode vzdali Vajnoráci na sobotných tradičných dožinkách. Do mestskej časti Vajnory zavítali tisíce návštevníkov z mesta, okolitých dedín i družobných obcí talianskeho Alviana, rakúskeho Wolfsthalu a moravského Brna - Vinohrady.

Vajnorská samospráva pripravila na dožinkové slávnosti bohatý kultúrny program, v ktorom dominoval alegorický sprievod so žatevným vencom a vystúpenia početných folklórnych súborov. Spestrením dožiniek boli desiatky remeselníkov, ktorí pozdĺž Roľníckej ulice ponúkali tradičné výrobky z dreva, prútia, šúpolia, kože a keramiky.

Ťahákom bol aj majster kováč Tomáš, ktorý pod holým nebom razil dukáty s erbom Bratislavy a Vajnor. Nechýbala pečená kačacina a husacina s lokšami, chýrne vajnorské štrúdle z ťahaného cesta, ani voňavý burčiak, ba v pestrej ponuke bolo už aj mladé tohtoročné víno, bez ktorého si v tejto typickej malokarpatskej vinohradníckej obci vari ani nemožno predstaviť žiadnu významnejšiu spoločenskú udalosť.

Oslavy žatvy, úrody či vinobrania mali vo Vajnoroch po stáročia bohaté kultúrne tradície, ktoré sa prerušili v polovici 60. rokov. Účastníci sobotných dožinkových slávností si ich pripomenuli na obnovenom štvrtom ročníku.

(tasr)
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?