Vajnory sa pripravujú na dožinkové slávnosti

22.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Vajnory privíta v sobotu 25. augusta účastníkov tohtoročných dožiniek. Oslavy žatvy a úrody mali v obci po stáročia bohaté kultúrne tradície, ktoré sa prerušili v polovici 60. rokov. Vajnoráci si ich pripomenú na štvrtom obnovenom ročníku.

Na vajnorské dožinkové slávnosti prichádza čoraz viac hostí. Aj tohto roku pri priaznivom počasí ich budú tak ako vlani rátať na tisíce. Miestna samospráva pripravila bohatý kultúrny program, v ktorom dominuje alegorický sprievod so žatevným vencom a vystúpenia početných folklórnych súborov. Program sa začne o 15.00 h.

Podľa vajnorského starostu Jána Mrvu spestrením dožiniek budú desiatky remeselníkov, ktorí budú pozdĺž Roľníckej ulice ponúkať tradičné výrobky z dreva, prútia, šúpolia, kože a keramiky. Ťahákom bude kováč Tomáš, ktorý bude naživo raziť dukáty s erbom Bratislavy a Vajnor. Chýbať nebude pečená kačacina a husacina, burčiak, ba dokonca aj mladé víno.

Na vajnorské dožinky prijali pozvanie aj starostovia z družobných obecných samospráv - talianskeho Alviana, rakúskeho Wolfsthalu a moravského Brna - Vinohrady.

(tasr)
Páčil sa vám článok?