Devínske bralo ožije dávnou minulosťou

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

V areáli hradu Devín bude 17. - 19. augusta štvrtý ročník Festivalu historického šermu, hudby, tanca a remesiel Devín 2007. Počas troch víkendových dní sa na dvoch pódiách predstaví množstvo účinkujúcich vo vizuálne atraktívnom programe s historickou tematikou.

Devínske bralo ožije vystúpeniami historického šermu od dôb Vikingov až po barok, jeho múry sa budú otriasať bojovým krikom Normanov i salvami mušketierov. Pre potešenie oka sa predstavia tanečné súbory s dobovými a s írskymi tancami.

Uchu zalahodia koncerty historických a world music hudobných skupín, ktorých tvorba sa venuje interpretácii folklórnych, dvorských, ale aj sakrálnych skladieb. Pre deti sú pripravené vystúpenia bábkohercov, klaunov a zábavné workshopy. Vyvrcholením festivalu bude veľkolepá ohňová show v sobotu večer.

V sobotu 18. augusta bude program na hlavnej scéne patriť 10. storočiu v hudbe, slove a tradíciách. Festival si týmto spôsobom pripomenie jubilejné 1100. výročie prvej písomnej zmienky o Bratislave, ktoré Bratislava oslavuje práve počas tohto leta. Zápis, ktorý sa viaže k boju medzi starými Bavormi a staromaďarskými kmeňovými zväzmi, sa zachoval v poznámke k roku 907 v Annales Iuvavenses maximi, známejších ako Salzburské anály.

Návštevníci budú môcť navštíviť historický jarmok, na ktorom doboví remeselníci predstavia svoju prácu a výrobky, vyskúšať na vlastnej koži zaobchádzanie s lukom, oštepom, alebo vrhacou sekerou na historickej strelnici. V rámci areálu hradu bude aj inštalácia tábora mušketierov a stredovekej zbrojnice.

Všetci návštevníci si budú môcť prezrieť expozície múzea s archeologickými nálezmi z Devína a jeho okolia.

Organizátorom festivalu Devín 2007 je Šermiarsko-divadelná spoločnosť Argyll v spolupráci s hlavným mestom SR Bratislava, Múzeom mesta Bratislavy a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom.

(dš)
Páčil sa vám článok?