V kostole objavili základy gotického chrámu

9.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pozoruhodné výsledky priniesol archeologický prieskum, ktorý sa v priebehu júla uskutočnil vo vajnorskom rímsko-katolíckom Kostole Sedembolestnej Panny Márie a svätého Ladislava.

Ako nám povedal miestny farár Stanislav Stohl, v kostole boli problémy s kúrením, vlhlo murivo, a tak padlo rozhodnutie inštalovať v ňom podlahové kúrenie, čo si vyžiadalo odkrytie podlahy. „Keďže kostol je národnou kultúrnou pamiatkou, Krajský pamiatkový úrad nás zaviazal, aby sme vykonali archeologický prieskum,“ uviedol. „Pritom boli objavené základy pôvodného gotického chrámu a krypta v múroch ktorej boli články gotickej klenby.“

Podľa Michala Slivku z Katedry archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorý viedol archeologický prieskum, sa okrem toho na južnej strane kostola podarilo obnažiť pôvodný vstup do lode kostola, ktorý bol v období baroka pri prestavbe kostola kompletne zamurovaný. Pôvodne gotický kostol bol v tomto období kompletne prestavaný a v tom čase bola do kostola vstavaná aj krypta, pri stavbe ktorej sa využili aj gotické klenbové rebrá s polychrómiou.

„V kostole sa fragmentárne zachovalo kvádrikové murivo, ktoré naznačovalo existenciu staršieho, románskeho kostola, následný výskum to však nepotvrdil,“ konštatoval M. Slivka. „Ukázalo sa, že opracované kamenné kvádre pochádzajú z pôvodného ostenia vstupného portálu.“

Ako dodal, vzhľadom na nálezy došlo k zmene zámeru a projektu pamiatkovej úpravy v tom zmysle, že staršia architektúra (pôdorys pôvodného gotického kostola) bude prezentovaná farebným odlíšením v dlažbe a krypta bude presvetlená dvomi presklenými svetlíkmi. Archeologický prieskum, v rámci ktorého sa našli aj ľudské kosti, torzá maľovanej keramiky, železné kovania a malá strieborná uhorská minca z roku 1680, je už ukončený.

Podľa S. Stohla by mali byť všetky práce ukončené asi koncom septembra. V kostole bude dlažba zo svetlého mramoru, obrysy pôvodného gotického chrámu budú naznačené červeným mramorom.

(juh)
FOTO - Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?