Aj druhá polovica Kultúrneho leta sľubuje kvalitu

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poradí už 32. ročník mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2007 sa preklenul do svojej druhej polovice, v priebehu ktorej bude postupne vrcholiť.

V prvej polovici festivalu sa uskutočnilo dovedna 98 predstavení, ktoré sledovalo 28 789 divákov. Približne polovica predstavení bola bez vstupného. Predstavili sa umelci zo 44 krajín sveta na 25 scénach vytvorených v rôznych častiach mesta. Už otvárací týždeň, ktorého úvodným podujatím bol 10. ročník Keltskej korzo párty, sa tešil bohatej účasti divákov. Bonbónikmi boli aj vystúpenia hudobného súboru Spanish Harlem Orchestra či americkej hudobníčky Tori Amos.

Tradične vysokú úroveň si udržiava Medzinárodný gitarový festival Johanna Kaspara Mertza, ktorý je súčasťou Kultúrneho leta od jeho samého začiatku, pravidelné Džezové stredy z cyklu Džez pod vežou, Letné shakespearovské slávnosti, ako aj Hommage a Bach - podujatie na počesť Johanna Sebastiana Bacha. Premiéru zažil Festival rómskej hudby, country a ethno & world music v areáli Partizánskej lúky. V cykle Koncerty na hrade vystúpil vynikajúci írsky pesničkár Black s kapelou Dog Tail Soup.

V auguste budú pokračovať rokmi overené podujatia ako cyklus Túlavou cestou na nádvorí Starej radnice, pokračovať budú tiež tematicky ladené plavby po Dunaji pre deti aj dospelých. Letné shakespearovské slávnosti ponúknu Othella a Búrku, v cykle Džez pod vežou sa môžeme tešiť na vystúpenia popredných slovenských muzikantov- Valihora, Tatárm Bugala, Griglák - Funkpunk Project, Luciu Lužinskú & Old Time Jazz či poľských Chromosomos.

Na hrade budú výnimočné koncerty - 20. augusta vystúpi Pavol Hammel a Radim Hladík a 10. septembra Peter Lipa a Milan Lasica. Na Hlavnom námestí sa budú v rámci cyklu Bažant Kinematograf premietať súčasné české filmy. Pre náročného diváka sú pripravené podujatia ako Dni organovej hudby J. L. Bellu, festival komornej hudby Konvergencie či celkom nový projekt Hudba a zvuk.

Prvý raz v histórii sa uskutoční Oslava sv. Vavrinca - patróna kuchárov a cukrárov, ktorý organizuje Bratislavský klub kuchárov a cukrárov spolu s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a pod záštitou magistrátu. Podujatie bude v sobotu 11. augusta na Hlavnom námestí. Na rovnakom mieste sa uskutočnia aj výnimočné koncerty v podaní Českého národného symfonického orchestra a www.band.cz Kryštofa Mareka. Výnimočným bude aj augustový cyklus Medzinárodná Bratislava, ktorého podujatia vznikali v spolupráci s ambasádami a kultúrnymi strediskami krajín Európy a sveta.

Hviezdoslavovo námestie sa stane dejiskom päťdňového festivalu Menšinové kultúrne leto, v rámci ktorého vystúpia folklórne skupiny a spevokoly rôznych menšín žijúcich na Slovensku. V exteriéroch hradu Devín sa počas víkendu od 17. do 19. augusta uskutoční 4. ročník Festivalu historického šermu, hudby, tanca a remesiel.

Už 17. ročník festivalu tradičných remesiel a výrob Dni majstrov na hrade sa bude konať 1. a 2. septembra na hrade. Prvého septembra na Bratislavskom hrade vystúpi aj skvost slovenského folklóru - Zlaté husle s 55-členným orchestrom a speváckymi hviezdami (Ľubica Vargicová, Miroslav Dvorský, Dalibor Jenis).

(juh)
Páčil sa vám článok?