Svěrákove Vratné lahve sú naplnené po okraj

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Fľaše, ktoré sa vracajú po konzumácii do obchodov, bývajú zvyčajne prázdne. Film scenáristu Zdeňka Svěráka a režiséra Jana Svěráka Vratné lahve je plný. Je priam do prasknutia natrieskaný láskavým humorom, šteklivým sarkazmom, ľúbivou erotikou, vtipnými dialógmi a všeobjímajúcim pochopením pre starnúcich seladónov.

Otec Zdeněk Svěrák rešpektoval synove pripomienky a na scenári filmu pracoval niekoľko rokov. Občas sa mu pôvodný zámer zdal príliš rozťahaný a „ukecaný“, potom zase lacný. A tak sa po čase dopracoval k skvelému výsledku. Tým je film zo zdanlivo nevľúdneho prostredia, v ktorom sa dôchodca Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák) musí denne naťahovať s bedničkami prázdnych fliaš.

Táto práca však poskytuje všetkým účastníkom nesmierne vzrušenie. Práve za malým okienkom sa odohrávajú osudy pôvabnej očiarkovanej čašníčky či rozšafnej vdovy, ktorá túži po mlčanlivom mužovi. A to je len slabunký odvar silnej, voňavej harmančekovej zmesi, ktorá prináša ovlažujúci opar, balzam na dušu, radosť a pohodu. Filmové sekvencie dotiahnu tvorcovia do konca, nenechajú diváka tápať.

Svokor Tkaloun, pracujúci dôchodca, sa nehnevá na svojho zaťa, keď opustí pobožnú a striedmu manželku, ktorej viac ako červený korzet pristane večerné kakao a sex až po svadbe. V chlapskej harmónii si necháva starnúci muž popripínať na hrudník prístroj, ktorý presne zaznamenáva srdcovú arytmiu. Výsledky vyšetrenia nehovoria v prospech časom opozeranej manželky, pani Tkalounovej (Daniela Kolářová). Krv dokáže svojmu bývalému priateľovi rozbúriť len čierna slečna v negližé.

Skvelí českí herci v hlavných, ale aj vedľajších rolách nakrútili film, ktorý hovorí o živote od plienok až po nočník pri posteli. S ľahkosťou pierka opisuje ťažký údel starnúcich ľudí, ktorí sa musia zmieriť s tým, že život je konečný.

Ak sa pod túto umeleckú snahu podpíšu Tatiana Vilhelmová, Jiří Macháček, Jiří Schmitzer, Ladislav Smoljak, Pavel Landovský, Božidara Turzonovová, pri poslednej klapke si celý tím môže potriasť rukou a poblahoželať k úspechu. Dôkazom sú aj nabité kiná a rekordy návštevnosti nielen v českých, ale aj v slovenských kinách.

Dáša Šebanová

Manželia Tkalounovci (Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák) vo filme Vratné lahve Jana Svěráka.
FOTO - SPI International

Páčil sa vám článok?