Kultúrne leto ako Hradné slávnosti

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský festival Kultúrne leto sa v tomto roku dožíva svojho jubilea. Tridsaťročná história tohto podujatia, ktoré vzniklo v roku 1975 na pôde vtedajšieho mestského domu kultúry a osvety, je výzvou pre magistrát a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko pripraviť dôstojný jubilejný ročník.

Jeho dramaturgickým východiskom budú viaceré ucelené projekty podujatí. V rámci cyklu Miesto v meste sa uskutočnia koncerty komornej hudby v záhradách a nádvoriach centra mesta. Jubilejný 30. ročník oslávi aj gitarový festival J. K. Mertza a v závere leta sa uskutoční 6. ročník festivalu komornej hudby Konvergencie.

V tomto roku sa organizátori Kultúrneho leta rozhodli integrovať do kultúrneho života Bratislavy najmä Bratislavský hrad. Jeho priestory sú prirodzeným miestom nadmestského charakteru a stávajú sa čoraz vyhľadávanejšou destináciou domácich i zahraničných návštevníkov. V rámci cyklu Hradné slávnosti Bratislava sa v priebehu júla uskutoční vyše 20 predstavení Letných Shakespearovských slávností na nádvorí Hradu.

Počas leta vystúpia na Hrade špičkoví sólisti a súbory populárnej, džezovej a world hudby. Potvrdený je koncert kubánskej formácie Septeto Nacional s originálnou latinskoamerickou hudobnou produkciou 21. júna. To najlepšie zo súčasného írskeho folku uvidíme v podaní špičkových írskych pesničkárov 31. júla. Unikátny koncert čaká na návštevníkov hradného nádvoria 17. augusta, keď spoločne vystúpia Marián Varga, Iva Bittová a Barbara Maria Willi. Začiatkom septembra budú na Hrade ešte koncerty českej skupiny Hradišťan a slovenskej rockovej legendy Elán.

Počas celého leta bude v rámci Hradných slávností Bratislava fungovať folklórna scéna s vystúpeniami najznámejších slovenských folklórnych súborov. V Hudobnej sieni Bratislavského hradu sa uskutočnia tradičné Dni organovej hudby. Na parkových plochách areálu Hradu budú umiestnené sochy a výtvarné objekty 10. ročníka výstavy Socha a objekt. V štádiu prípravy je tiež komponovaný program využívajúci svetlo v jeho rôznych formách a podobách v spojení s hudbou „Festival svetiel“, ako aj program k 60. výročiu založenia Ústredia ľudovej umeleckej výroby.

Páčil sa vám článok?