Bratislava si pripomína 1100. výročie výstavou

3.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bitku spred 1100 rokov pri Bratislavskom hrade pripomenie výstava na počesť tohto jubilea Mesto menom Brezalauspurc. Galéria mesta Bratislavy ju v Pálfiho paláci sprístupní vernisážou v stredu o 16.00 h.

Galéria výstavu pripravila pri príležitosti 1100. výročia prvej písomnej zmienky o Bratislave. Expozícia prezentuje vývoj topografie mesta vo vybraných výtvarných dielach zo zbierok galérie. Hoci nejde priamo o spomínané obdobie, organizátori chcú podnietiť záujem Bratislavčanov aj návštevníkov mesta o túto problematiku a pripomenúť jeho dôležité miesto v stredoeurópskych dejinách.

Bellum pessimum fuit ad Brezalauspurc IIII nonas Iulii - Najhorší bol boj pri Brezalauspurcu 4. júla. Takýto zápis sa zachoval v poznámke k roku 907 v Annales Iuvavenses maximi, známejších ako Salzburské anály, ktoré sú v súčasnosti uložené v benediktínskom kláštore Admont v Štajersku. Záznam hovorí o boji medzi starými Bavormi a Maďarmi, ktorý na dlhý čas zmenil mocenskú situáciu v stredodunajskej oblasti a slovenskí historici v tejto stručnej vete nachádzajú doteraz najstaršie známe pomenovanie hlavného mesta SR.

Keďže pramene sa pri prepise názvu celkom nezhodujú, v literatúre sa môžeme stretnúť s jeho rôznymi obmenami ako Braslavespurch, Preslavaspurch či Brezeburg. Zložitú problematiku pôvodu názvu sa historici a etymológovia pokúšajú už niekoľko storočí s väčšími či menšími úspechmi objasniť. Aj keď táto kapitola slovenských dejín zostane ešte dlho otvorená, vďaka novým vedeckým výskumom a bádaniu sa pri rekonštrukcii našej minulosti posúvame neustále dopredu.

Výstava potrvá do 2. septembra 2007.

(tasr)

Páčil sa vám článok?