Výstava insitného umenia v Esterházyho paláci

30.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Slovenskej národnej galérii Esterházyho paláci otvorili výstavu Insita 2007 - 8. ročník Trienále insitného umenia.

Medzinárodné podujatie Insita je výberová umelecká výstava zameraná na prezentáciu autentických hodnôt neškoleného výtvarného prejavu - naivného umenia, art brut a umenia outsiderov.

Prehliadka obsahuje sekcie: Monografickú kolekciu laureáta Grand Prix Insita 2004 Vasilija Tichonoviča Romanenkova, prezentáciu výnimočných európskych zbierok (ABCD, La Fabuloserie) a významných osobností (Madge Gill, Germain Tessier a i.).

Špecifická tematická výstava v historickom kontexte Magická architektúra predstavuje diela dvadsiatky špičkových umelcov európskeho formátu (Adolf Wolfli, Karl Junker, Nikifor, Drago Jurak, Willem van Genk, Marcel Storr a i.). Medzinárodnú prehliadku diel tridsiatky súčasných autorov v kategóriách naivné umenie, art brut a outsiderské umenie bude hodnotiť medzinárodná jury a vyberie laureáta Grand Prix Insita 2007.

Časť výstavy je sprístupnená aj vo Výstavnom pavilóne Slovenského národného múzea na Žižkovej 16. Tretia časť prehliadky sa koná v Galérii insitného umenia v Pezinku-Cajle. Výstava potrvá do 30. septembra.

(dš)
Páčil sa vám článok?