Popolvár - pôvabná rozlúčka so sezónou

29.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nielen chlebom je človek živý. Aj tancom, spevom, pekným slovom a najmä láskou. Vedia to aj tvorcovia detského tanečného predstavenia Popolvár, ktoré uviedli na záver sezóny v Balete Slovenského národného divadla.

Diváci teraz môžu s radosťou očakávať novú divadelnú sezónu, ktorá im prinesie dielo autorskej trojice Ľubomír Feldek, Anton Popovič a Ján Ďurovčík Popolvár.

Stretla sa tu dobrá partia. Na celkovom vyznení tanečného divadla vidieť, že „chlapci“ si porozumeli a po siahodlhých debatách v bratislavských hoteloch dospeli k záveru, ktorý očarí detského diváka a dospelým prinesie tú oblažujúcu možnosť vrátiť sa do detstva. „Aj keby sa naše dielo celkom nevydarilo, mne sa stala v živote krásna vec. Stretol som múdrosť v podobe Ľubomíra Feldeka,“ hovorí choreograf a režisér Ján Ďurovčík.

Môže byť spokojný a žať dvojnásobnú úrodu. Dielo sa vydarilo. Prináša na scénu Baletu SND pôvabnú rozprávku, plnú skvelých tanečných výkonov, dobrej hudby v rôznych žánroch a štýloch, zaujímavého slovného sprievodu, invenčnej scény a kostýmov, ktoré výborne dopĺňajú príbeh o láske ušpineného Popolvára a nežnej krásky v ružových šatách.

Na scénu ich prinesú tanečníci Baletu SND Roman Novitzky, Andrej Szabo, Klaudia Bittererová, Lucia Macíková, Juraj Žilinčár, Adrian Ducin, Štefan Ďurec, Daniel Slabý, Andrej Milo, Petar Djorcevskij, Juraj Velčický, a ďalší. Svoje hlasy postavám prepožičali Štefan Kvietik, Marián Geišberg, Marián Greksa, Robo Roth, Richard Stanke, Zdena Studenková, Ján Koleník, Soňa Norisová, Monika Hilmerová, Helena Krajčiová, Nela Pocisková, Marián Slovák, Lasky a Bebekex.

Nechajme teda leto plynúť. Pokojne pozorujme hladiny jazier a riek, dovoľme nech nám čas preteká pomedzi prsty. A keď prejde letný čas a začne sa divadelná sezóna, na konci udice sa zaskveje nádherný kúsok v podobe pôvabnej tanečnej rozprávky - Popolvár. A my vyrazíme do divadla. Predstavenie je také dobré, že ak nebudú chcieť ísť naše deti na kultúru, môžeme ich nechať pokojne doma. Budú ľutovať.

Dáša Šebanová

Úlohu Popolvára stvárňuje A. Szabo, vílu hrá K. Košíková a Gunára J. Žilinčár.
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?