Stvorenie sveta očami Stanislava Štepku

28.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na začiatku bol dobrý úmysel. Z neho vzišiel človek, zem, moria, zvieratá a rastlinstvo. Spočiatku všetko klapalo. Potom začal byť človek neúmerne zvedavý, nadmieru ambiciózny a túžil po povýšení nad Boha. Túžil po poznaní. A odhryzol si zo stromu, ktorý mu poznanie mal zaručiť. Nevyšlo to.

Na konci nášho príbehu prichádza do rajskej záhrady herec a spisovateľ Stanislav Štepka a novou inscenáciou, ktorú napísal pre Radošinské naivné divadlo nám tlmočí svoje videnie biblického príbehu. Ako vidí Stvorenie sveta Stanislav Štepka?

V postave Boha Otca je nesmierne dobromyseľný a láskavý. Veľmi trpí, keď musí napnúť ruku smerom k nehostinnej zemi a vztýčeným ukazovákom vyhnať Adama a Evu z raja. Stále, donekonečna hľadá možnosti, ako ľuďom pomôcť. Ako ich zbaviť pýchy, márnomyseľnosti, pažravosti, chamtivosti, nenásytnosti a dobyvačnosti. Posiela na zem svojich najvernejších služobníkov, Noemovi pomáha zhotoviť nerozbitný koráb, nehodnému bratovi sa snaží zadržať ruku pred posledným úderom smerujúcim k bratovražde.

A čo na to ľudstvo? Hoduje, smilní, váľa sa v pomyjách, krúti sa okolo pomyselnej striptízovej tyče a jeho radovánkam niet konca. S hudbou Petra Mankoveckého a textami Stanislava Štepku je to zábava naozaj skvostná a v divadelnej interpretácii určite nie ľahkovážna. Veď divadelníci sú tu preto, aby diváka nielen varovali pred ďalšími bohapustými radovánkami a nactiutŕhačskými rečami, ale aby ho najmä pobavili. A k dobrej inscenácii Radošinského naivného divadla nepochybne prispievajú aj kostýmy Petra Čaneckého na scéne Františka Liptáka. V réžii Ondreja Spišáka hrajú Stanislav Štepka, Soňa Norisová, Lenka Barilíková, Mojmír Caban, Maruška Nedomová, Lujza Schrameková, Veronika Koščová, Kristína Farkašová, Karin Olasová, Csongor Kassai, Richard Felix, Svätopluk Malachovský, Kamil Mikulčík a ďalší.

Radošinské naivné divadlo uzavrelo teda s Božou pomocou sezónu. Správou autora S. Štepku o tom, ako bolo na počiatku a ako je dnes. Ako bude zajtra ukáže ďalšia divadelná sezóna.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?