Miestny úrad zneistil rodičov detí z materskej školy

23.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Proti utlmovaniu a možnému presťahovaniu obľúbenej Materskej školy na Letnej ulici sa nedávno postavili rodičia a obyvatelia z okolitých domov. Svoj nesúhlas vyjadrili aj podpismi v petícii.

V texte petície občania píšu, že presťahovaním z pôvodných priestorov do budovy Základnej školy na Riazanskej ulici by deti prišli o bohatú zeleň a krásny pozemok ideálny pre detské aktivity, ktorý bol dlhé roky udržiavaný a zveľaďovaný vďaka rodičovskej angažovanosti. Občania žiadajú, aby úrad tieto aktivity zastavil.

Predseda rady rodičov Materskej školy na Letnej ulici Ľuboš Fiam informoval poslancov miestneho zastupiteľstva, že počas troch rokov sa do rekonštrukcie a rozvoja areálu materskej školy investovalo asi 250-tisíc korún. Podporu petícii prejavilo aj niekoľko miestnych poslancov.

Nezávislý Andrej Krabáč vyzval starostu Richarda Frimmela, aby mu povedal aspoň jeden rozumný dôvod, prečo je potrebné fungujúcu a dobudovanú škôlku presťahovať. Starosta R. Frimmel tvrdil, že zatiaľ ide iba o návrhy a že Základná škola na Riazanskej ulici je kapacitne poddimenzovaná. Možnosť presťahovania materskej škôlky však nevyvrátil a konštatoval, že na to bude potrebné vyjadrenie hygienikov, požiarnikov a podobne.

Podľa informácií z novomestského miestneho úradu samostatná prevádzka materskej školy je stratová, ale zlúčená Základná škola a materská škola Riazanská 75, kam patrí aj MŠ Letná, vedela túto stratu riešiť, kým mala dostatok detí v základnej škole. Už druhý rok končí zlúčená škola na Riazanskej s mínusom v hospodárení a jej stratu pokrývajú ostatné školy v mestskej časti. Od roku 2004 poklesli prostriedky zo štátneho rozpočtu na školy pre Nové Mesto zo 101 miliónov korún na 68 miliónov v tomto roku. Úrad hľadá riešenia na zlučovanie, spájanie, presťahovanie, ale nie rušenie škôl a školských zariadení.

Podľa mnohých rodičov detí, ktoré materskú školu navštevujú, ale aj obyvateľov z okolia, je zariadenie medzi miestnymi ľuďmi obľúbené. Je kvalitné a zasadené v prostredí, ktoré je na umiestnenie takého zariadenia ideálne. Niektorí občania vyjadrili obavu, aby si niekto nebrúsil zuby na lukratívny pozemok, na ktorom materská škola stojí. V tesnej blízkosti sa totiž plánuje výstavba polyfunkčného areálu, ktorý bude stáť na mieste bývalých jaslí. Pozemok aj s budovou kúpila pred rokmi firma Duni&Parters. Jeden z jej majiteľov je mestský a miestny novomestský poslanec Gert Duni (SDKÚ-DS). Ten sa však vyjadril, že je jednoznačne za zachovanie materskej školy.

(rob)
Páčil sa vám článok?