Letné sedenia opäť oživujú pešiu zónu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

S príchodom teplejších dní sa v uliciach pešej zóny opäť v hojnom počte objavili letné exteriérové sedenia, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou koloritu historického jadra mesta.

Majitelia kaviarní a reštaurácií, ktorí prednedávnom protestovali proti príliš vysokým sadzbám za letné sedenia, sa zmierili s realitou a rozmiestnili ich v uliciach. K 15. aprílu bolo schválených 41 exteriérových sedení na komunikáciách tretej a štvrtej triedy, ktoré má v správe mestská časť Bratislava - Staré Mesto, a 13 exteriérových sedení na komunikáciách prvej a druhej triedy, ktoré sú v správe mesta. Nariadenie o miestnych daniach, stanovilo sadzbu dane 30 korún za štvorcový meter a deň za zaujatie verejného priestranstva na komunikáciách v správe mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Staromestská samospráva komunikuje o týchto záležitostiach s občianskym združením staromestských kaviarnikov.

Pokiaľ ide o komunikácie, ktoré má v správe mesto, je táto sadzba stanovená v prípade, že sa nachádzajú v Starom Meste, na 50 korún za štvorcový meter a deň (iba pre úplnosť dodávame, že v ostatných mestských častiach je táto sadzba 30 korún).

Počas vlaňajšej sezóny sa objavili názory, že letné sedenia sú predimenzované a tvoria prekážku pre plynulý pohyb chodcov. Staromestská samospráva prijala všeobecne záväzné nariadenie o pešej zóne, ktoré okrem iného stanovuje, že prevádzkovatelia letných sedení sú povinní zabezpečiť, aby na ulici zostal priestor pre vozidlá s povolením na vjazd do pešej zóny. Nariadenie sa však príliš nedodržiavalo a letné sedenia sa rozširovali nielen na úkor vozidiel s povolením, ale najmä na úkor chodcov, predovšetkým mamičiek s kočíkmi, ako aj turistov, ktorým zakrývali výhľad na fasády historických budov. Na začiatku tohtoročnej sezóny sa problémy tohto typu zatiaľ neprejavujú. Opäť sa však potvrdzuje, že letné sedenia priťahujú do historického jadra mesta podstatne viac ľudí, než by ich sem prichádzalo, keby sa na uliciach neobjavili.

Páčil sa vám článok?