Kultúrny program bude toto leto bohatší

20.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O dramaturgii 32. ročníka bratislavského letného festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2007 sme sa pozhovárali s riaditeľom Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimírom GREŽOM.

- Tohtoročné Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2007 ponúknu počas troch mesiacov vyše 200 podujatí. Filozofia festivalu chce, okrem tradičných umeleckých projektov, využiť leto a priniesť zmenu do trás putovania ľudí, a to tak fyzicky - vytvoriť a zmeniť náladu na uliciach a námestiach, ako aj myšlienkovo - zmeniť zabehnuté zvyky, stereotypy a „trasy“, napríklad od dverí po televízor.

Ktoré podujatia pokračujú z predchádzajúcich ročníkov a aké novinky prináša tohtoročný festival?

- Z tradičných podujatí je to Gitarový festival Johanna Kaspara Mertza, Rozprávková radnica, Džez pod vežou, cyklus Túlavou cestou, Hudba na Dunaji, detský parovlak či Rodinná zoologiáda. Z noviniek by som spomenul Divadlo na radnici, čo je séria divadelných predstavení, v rámci ktorej vystúpia súbory z Trnavy, Martina, Nitry a z Bratislavy, Komorné koncerty v Starom Meste, Popoludnia u Červeného raka či cyklus Bratislava Proms (trojdňové podujatie s Českým národným symfonickým orchestrom. Novinkou bude trojdňový festival country, world music a etno hudby na Partizánskej lúke, a festival Viva Musica, ktorý organizujeme spoločne s občianskym združením Orfeo.

Pribudnú tento rok aj nové scény?

- Oproti minulým rokom pribudla letná čitáreň U červeného raka, Partizánska lúka, Lisztov pavilón a obnovená koncertná sieň Klarisky. Celkove sa podujatia Kultúrneho leta a Hradných slávností 2007 budú konať na 15 scénach.

V čom sa tohtoročné Kultúrne leto odlišuje od predchádzajúcich?

- V porovnaní s minulými ročníkmi bude tento rok viac podujatí na otvorených scénach, a teda bez vstupného. Novinkou je, že Kultúrne leto a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko sa stali členmi spoločenstva medzinárodnej asociácie festivalov a podujatí IFEA, čo okrem iného umožní prvý raz dostať program Kultúrneho leta na celosvetovú mapu významných festivalov.

Zhováral a Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?