Kultúrne leto začala Keltská korzo party

20.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Najväčší multižánrový kultúrny festival na Slovensku - Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2007 - odštartovali počas uplynulého víkendu úvodné podujatia.

Na Hlavnom námestí za pekného počasia a hojnej diváckej účasti v nedeľu podvečer odštartovala Keltská korzo party. Už po desiatykrát sa divákom prihovorila známa írska folková súrodenecká skupina The Cassidys  z Dublinu, ktorej vystúpenie priláka každoročne na Hlavné námestie niekoľkotisíc poslucháčov. Aongus, Seathrún, Odhrán, Fionntán, Feargus a Ciarán Cassidyovci prpravili toho roku pre Bratislavu výnimočne bohatý dvojhodinový koncert plný nádherných írskych ľudových balád i vlastných sviežich pesničiek, ktoré zahrali aj na dobových nástrojoch. Divákom sa ich vystúpenie očividne páčilo, niektorí si aj podupkávali do rytmu.

Spolu s Cassidys otvorila tohtoročnú kultúrnu letnú sezónu svojim rytmickým tancom tanečná skupina Petronella, s komorným programom Zlaté husle a sólisti Lúčnice.

Umelecký súbor Lúčnica, inšpirovaný slovenskou ľudovou tradíciou, predstavuje jedinečnú pokladnicu rozmanitosti a krásy ľudových tancov, piesní a krojov, ukrývajúcich v sebe čarovnú poetiku aj živý temperament. Lúčnica je známa originálnymi scénickými obrazmi oplývajúcimi farebnou fantáziou a pritom zdôrazňujúcimi zvyky našej krajiny. Jej temperamentný prejav očaril aj stovky divákov, ktorí sa rozhodli stráviť nedeľný večer  na Hlavnom námestí.

Tanečná skupina Petronella bola založená vo februári 1988 a za osemnásť rokov od svojho vzniku videlo jej vystúpenia vyše 500-tisíc divákov v dvanástich krajinách Európy a sveta. Ani tentoraz nezostali títo sympatickí tanečníci nič dlžní svojej skvelej povesti a pripravili Bratislavčanom i návštevníkom nášho hlavného mesta nezabudnuteľný zážitok.

Skrátka, v nedeľu večer vládla na Keltskej korzo party skvelá a uvoľnená atmosféra a po jeho skončení ľudia odchádzali evidentne spokojní. Štart tri mesiace trvajúceho maratónu vyše 200 hudobných, divadelných a tanečných podujatí, ktoré v sebe zahŕňa tohtoročné Kultúrne leto, ani nemohol byť vydarenejší.

(juh)

O mimoriadny zážitok sa Bratislavčanom pri otvorení Kultúrneho leta postarala Lúčnica.
FOTO - Filip Malý

Páčil sa vám článok?