Najkrajší darček osemdesiatročnej herečke

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Siedmy jún priniesol nonšalantnej a iskrivo usmiatej herečke Márii Kráľovičovej okrem slnečného počasia aj ôsmy krížik. Na svojej púti svetom prežila herečka Slovenského národného divadla už osemdesiaty rok.

Narodeniny oslávila najkrajšie, ako si len mohla želať - na pódiu. „Vždy som hovorila, že chcem zomrieť na javisku, nech ma odtiaľ odnesú, predsa nebudem kŕmiť holuby...“ uviedla činohra SND 8. a 9. júna premiéru hry Táni Kusej S mamou, v réžii Romana Poláka.

Nepovažujme za čierny humor, že darčekom Márii Kráľovičovej k jej osemdesiatinám bola hra o starnúcej žene, trpiacej Alzheimerovou chorobou. „Postava matky v tejto hre je môj protipól. Dušu mám mladú, naozaj mladú, som ešte plná života...“ Keď si spomeniem na slová nebohého Jozefa Kronera, ktorý so smútkom v hlase pri svojej šesťdesiatke bilancoval herecký život a namiesto krásnych zrelých rolí „kŕmil holuby“, či v jeho prípade skôr chytal ryby, považujme za ocenenie herečkinho talentu a schopnosti skutočnosť, že SND zverilo rolu dementnej matky práve Márii Kráľovičovej.

Skúsme zabudnúť aj na sústavne sa opakujúce motívy, ktoré okoliu síce naznačovali, že matka trpí Alzheimerom, ale diváka nesmierne otravovali. Myslím si, že popíjanie, zabúdanie, neschopnosť vrátiť sa od kontajnerov, keď chorý človek ide vyniesť smeti, stačí divákovi predostrieť raz - dvakrát, a on pochopí. Keď si prestaneme všímať tieto rušivé momenty, pred sebou máme hru, poctu herečke, ktorá využíva svoj talent na oslavu divadla aj v zrelom veku. Pred sebou máme hru, ktorá hovorí o strašidle súčasnosti, chorobe, ktorá je vraj milosrdná k obetiam, nesmierne však vyčerpáva okolie.

Autorka Táňa Kusá o tom čosi vie, v hre spracovala svoju vlastnú skúsenosť, keď jej ochorela matka. A tak predstavenie prináša autentický zážitok a spracovanie témy, ktorá sa divákovi predostiera v celej svojej nahote. O to viac, ak s Máriou Kráľovičovou hrajú takí skvelí herci ako Božidara Turzonovová, František Kovár, Michal Dočolomanský, Juraj Slezáček a Leopold Haverl.

Dáša Šebanová

Božidara Turzonovová (vľavo) a Mária Kráľovičová ako dcéra a matka...
FOTO - Filip Vančo

Páčil sa vám článok?