Múzeá a galérie v noci navštívilo 33-tisíc ľudí

23.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Expozície 24 bratislavských múzeí a galérií si počas sobotňajšej Noci múzeí a galérií prišlo pozrieť 33-tisíc návštevníkov. Ako uviedla koordinátorka projektu Jana Chrappová, expozície si tento rok prišlo pozrieť dvakrát viac návštevníkov ako v roku 2006.

"Najväčší záujem bol už tradične o Prírodovedné múzeum, Historické múzeum a Múzeum dopravy. Tieto tri múzeá si každý rok udržiavajú vysokú návštevnosť," povedala Chrappová. Podľa koordinátorky zaujímal návštevníkov v Prírodovednom múzeu predovšetkým antropologický depozitár, v Historickom múzeu sa zasa najčastejšie informovali o rekonštrukcii budovy.

Múzeum dopravy v spolupráci s Muzejno-dokumentačným centrom zasa tento rok lákali ľudí na približne polhodinovú jazdu na parnom rušni z Hlavnej stanice na stanicu Bratislava-Východ. Podľa Chrappovej však značnú účasť zaznamenalo aj Mestské múzeum, Slovenská národná galéria s tvorivými dielňami či Múzeum školstva a pedagogiky v Petržalke.

"Tohtoročné podujatie malo jednoduchší, pokojnejší a plynulejší priebeh. Medzi ľuďmi vládla akási spriaznenosť. Návštevníci boli trpezliví a aj napriek tomu, že sa častokrát museli tlačiť v malých priestoroch, nesťažovali sa. Boli naozaj disciplinovaní," konštatovala Chrappová. Ako ďalej uviedla, v doobedňajších hodinách bola návštevnosť expozícií štandardná, zvýšenie návštevnosti zaznamenali expozície po 16:00, najviac ľudí navštívilo múzeá a galérie v čase od 21.00 do 23.00 h.

Chrappová dodala, že v roku 2008 chcú "pokoriť pomyselnú hranicu 50-tisíc návštevníkov." Organizátori podujatia dúfajú, že sa do akcie na budúci rok zapoja aj ďalšie bratislavské múzeá.

(sita)

Páčil sa vám článok?