Izolácia po pozitívnom teste na COVID-19 trvá päť dní, pripomína MZ

18.7.2022
testovanie na covid-19 (koronavírus) november 2021

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Izolácia po pozitívnom teste na ochorenie COVID-19 trvá päť dní, potrebné je kontaktovať úzke kontakty. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. V súvislosti s nárastom počtu nových prípadov na Slovensku aj v Európe zároveň prináša rady, ako postupovať pri pozitívnom teste.

Po doručení pozitívneho výsledku je podľa MZ potrebné nastúpiť do domácej izolácie a informovať o výsledku testu všetky úzke kontakty. "S ktorými sa osoba stretla dva dni pred odberom, ak nemala príznaky, alebo s ktorými sa stretla dva dni pred objavením prvých príznakov," priblížil rezort.

Izolácia trvá päť dní od dátumu odobratia vzorky s pozitívnym výsledkom, po jej ukončení musia všetci nad šesť rokov nosiť päť dní respirátor na verejnosti. "Ak sa počas piateho dňa izolácie vyskytujú príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, o ukončení izolácie rozhodne ošetrujúci lekár," priblížilo MZ. V prípade kontaktu s pozitívne testovanou osobou môže o izolácii rozhodnúť lekár, inak povinná nie je. Po jej ukončení osoba zároveň nemusí nosiť na verejnosti respirátor. "Ak počas karantény nemá osoba príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, jej karanténa sa končí na piaty deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. V prípade, že osoba, ktorá bola v úzkom kontakte s pozitívnou osobou, má aj na piaty deň príznaky, o ukončení karantény rozhodne lekár," doplnilo ministerstvo.

Odborníci aj naďalej vyzývajú na zodpovedné správanie sa. V objavenia sa symptómov akéhokoľvek ochorenia horných dýchacích ciest s príznakmi nádchy, kašľa, bolesti hrdla s teplotou odporúčajú ostať doma, ochorenie vyležať a neroznášať infekciu. Taktiež odporúčajú urobiť si samotest. "V prípade ťažšieho stavu je potrebné kontaktovať svojho lekára, ktorý môže indikovať potrebu PCR testovania," doplnilo ministerstvo. Zároveň rezort stále radí nechať sa proti ochoreniu zaočkovať, zvýšiť opatrnosť pri cestovaní či dodržiavať odstup, pripomína aj potrebu umývania rúk. "Dodržujme povinnosť respirátora u lekára, v nemocniciach, lekárňach a sociálnych zariadeniach," dodal rezort.

(TASR)

Páčil sa vám článok?