Hlavný hygienik vydal odporúčania pred veľkonočnými sviatkami. Čo zdôraznil?

13.4.2022

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Epidemická situácia v krajine sa postupne ďalej zlepšuje a značná časť obyvateľstva využila možnosť chrániť sa vakcínou proti COVID-19, prípadne už absolvovali aj posilňujúcu dávku očkovania, čím si zvýšili mieru ochrany pred infekciou. Hlavný hygienik SR vydal v súvislosti s nadchádzajúcimi sviatkami epidemické odporúčania.

"Neznamená to však, že COVID-19 už pre našu spoločnosť nepredstavuje žiadnu hrozbu. Stále platí, že najmä nezaočkované osoby, ak budú neopatrné, naďalej riskujú, že budú potrebovať lekársku pomoc, alebo že si ich zdravotný stav vyžiada hospitalizáciu. Kompletne zaočkované rodiny a kolektívy majú lepšie vyhliadky stráviť sviatočné dni spolu v relatívnom pokoji," priblížil hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že okrem výhod očkovania proti COVID-19 zdôraznil aj ostatné základné protiepidemické kroky, ktorými môžeme chrániť seba a svoju rodinu pred nákazou, prípadne znížiť riziko, že nás COVID-19 "dobehne" po návrate do zamestnania či škôl.

Hlavný hygienik dôsledne odporúča nosiť respirátor v interiéroch, na ľudnatých miestach, zhromaždeniach, pracovných stretnutiach v období pred návštevou rodiny, počas bohoslužobných hromadných podujatí tak v interiéri, ako aj v exteriéri a tiež po návrate do kolektívu po sviatkoch. Respirátor jetiež  odporúčané nosiť dôsledne aj pri presune za rodinou na sviatky vo verejnej hromadnej doprave, ako sú autobusy či vlaky.

Počas návštev a voľnočasových aktivít je podľa jeho slov využiť príležitosť byť v exteriéri; ak  to počasie či situácia nedovoľuje, často vetrať a zabezpečiť, že nesedieť  spolu vo vydýchanom vzduchu.

"Ak sa chystáte stretnúť s osobami vo vyššom veku, chronicky chorými, tehotnými ženami či inými osobami náchylnými na infekcie či ťažší priebeh ochorení, snažte sa pred ich návštevou vyhnúť rizikovým miestam - zvlášť takým, kde väčší počet ľudí trávi dlhší čas bez respirátorov. Vhodné je pred návštevou otestovať sa minimálne samotestom," doplnil hygienik Mikas.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie