Pandemická situácia sa otáča. Sedemdňová pozitivita PCR testovania opäť rastie. Kde najrýchlejšie?

17.1.2022

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Pokles incidenčnej krivky, teda počet pozitívnych v PCR testovaní sa za posledných 7 dní zabrzdil. V ktorých okresoch je aktuálne situácia najhoršia a odborníci tam odhadujú ohniská novej mutácie -omikronu? Informovali o tom iniciatíva Dáta bez pátosu na sociálnej sieti.

Ako informovali odborníci z Dáta bez pátosu, za 45 dní od konca novembra situácia na Slovensku s novými prípadmi poklesla a krivky popadali vo všetkých parametroch a ak by nebol omikron, tak je podľa ich slov dôvod na covid zabudnúť.
Kedy bolo minimum nakazených pri prechode z delty do omikronu presne určiť nevedia. "Asi to bolo v týždni od Troch Kráľov do včera to je v týždni  6.1. - 14.1," priblížili.  Ako ďalej dodali, vzhľadom na "normálne" testovanie to bolo asi v utorok 11.1.2022.

 "Tie pomery delty a druhej vlny sú stále veľmi priaznivé a druhá vlna sa neopakovala. A ani by sa neopakovala, klesli by sme podobne ako Rumunsko, Bulharsko a Balkán na minimá, dokonca nižšie ako sme dnes, lebo dnes tu máme omikron," informujú.
Tvrdia, že ak sme v našej krajine pred 20 dňami mali 50 prípadov, tak dnes by sme mali mať tisíce denne. Tak to išlo v krajinách, kde mali prehľad. "Ak v iných krajinách boli 2-násobky na začiatku za 2,5-4 dni až do tísícov omikronov denne a potom to spomalilo, tak na Slovensku to asi nebude naopak. Ak by tých 50 omikronov malo byť aj pred 10-14 dňami a nie pred 20 dňami podľa sekvenácie, tak by sme dnes mali reálne 1000 prípadov," konštatujú a tvrdia, že to s nami vyzerá pri 3 000 prípadoch denne dnes relatívne dobre.

Od začiatku roka sa podľa ich slov u nás imunizovalo asi 3000 seniorov nad 60 rokov infikovaním a do nemocnice sa zmestili a asi 5000 seniorov očkovaním prvou dávkou. Je to spolu 8 000, zajtra do bude 10-tisíc.
Nechránených, to znamená bez akejkoľvek vakcíny, ani I. dávky a bez prekonania v I.II.III. vlne u nás vstupuje do omikron vlny asi 200-250 tisíc seniorov nad 60 rokov. Skôr to bude ku 200-tisíc. To je podľa Dáta bez pátosu dobrá správa, lebo pred deltou ich bolo 1. augusta asi 2 razy toľko.

"Ak si to, alebo ste im to vo vašich rodinách nezrátali, tak z tých 5345 takmer 5000 boli práve dôchodcovia nad 60 rokov. Vychádza to z tých 450 tisíc nechránených pred deltou asi 1 %. 1 zo 100 zomrel na/s kovidom," spresnili s tým,že zomierali aj očkovaní, ale z obetí robia iba 10 % = 500. Tvrdia, že nedobrá perspektíva pred omikronom je pre tých 200-tisíc seniorov. Ostatní by mali byť podľa nich na tom relatívne dobre, keďže predsa len ide o slabšiu mutáciu ako boli predchádzajúce.

​"Vyzerá to na 1 % z 200-250 tisíc? Tak to je 2000 obetí. A to je dosť hospitalizovaných (5x toľko). Ale to je opäť len odhad - predikcia," deklarujú. Ak to bude rýchle, čo je podľa nich 6 až 8 týždňov, z ktorých už 1-2 máme za sebou, tak to bude lepšie ako ktorýkoľvek z mesiacov január-február-marec v II. vlne takto pred rokom v 2021. Pozrite si na linku TU okresy na Slovensku, ktoré rastú a aj rýchlo. Niekde to vyzerá, že tam už majú ohniská omikronu, pretože v okresoch Námestovo, Tvrdošín a Stropkov či Snina majú incidenčné krivky rýchlo rastúci sklon. Bratislavský okres je na 13. najhorší zo 73 okresov na Slovensku. Nárast počtu PCR pozitívnych tam narástol za 7 dní o 9 %. Aktuálne najsilnejší pokles počtu pozitívnych testov je podľa dát z tabuľky v okrese Žiar na Hronom, Medzilaborce či Žarnovica. Komplet prehľady, akými sú stav očkovania, covid hospitalizácie či prehľad  stavu čakárne, si môžete pozrieť TU.


Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu

​Dáta bez pátosu sú nezávislá občianska iniciatíva, združujúca odborníkov na dátovú analytiku, krízový manažment a grafickú interpretáciu dát. Ako deklarujú, ich cieľom je prinášať všetkým ľuďom spoľahlivé a zrozumiteľné informácie, a ilustrovať ich na jednoduchých príkladoch zo života.

(nc)

Páčil sa vám článok?