Zmapovali sme: Gastro prevádzkam označenie režimu, v akom fungujú podľa covid automatu, na dverách chýbalo

18.8.2021
Oznam - režim fungovania covid automat

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Od pondelka 16. augusta vstúpil do platnosti nový covid automat, ktorý určuje, že organizátori a prevádzky si vyberajú, pre koho sú otvorené, a teda akých hostí obslúžia. Môžu si vybrať z troch skupín, my sme prešli desiatky podnikov, hlavne v Starom Meste, a takéto označenie, ktoré je povinné, mala v čase našej návštevy zatiaľ jediná reštaurácia.

Okresy na Slovensku sú tento týždeň rozdelené do dvoch farieb. Prísnejšie pravidlá od pondelka platia v deviatich oranžových okresoch, Bratislava patrí zatiaľ medzi zelené.

Podniky, organizátori, ale napríklad aj cirkvi si budú môcť vybrať, v akom režime budú fungovať. V praxi to znamená, že reštaurácia si môže určiť, že bude obsluhovať len očkovaných, potvrdenie o očkovaní však musí kontrolovať. Hlavný hygienik zverejnil detaily k novému režimu po zavedení covid automatu vo svojej vyhláške, ktorú nájdete TU. Vyhláška platí od pondelka a prevádzky si podľa nej stanovujú, pre koho sú otvorené, a teda akých hostí obslúžia. Môžu si vybrať z troch skupín: 1. Len zaočkovaní; 2. Očkovaní, testovaní a tí, ktorí covid prekonali – označení skratkou OTP skupina. Od odberu PCR platia 72 hodín, od odberu antigénového testu platia 48 hodín. Testy platia podľa toho, kedy bol urobený odber, nie kedy prišiel výsledok.  3. Tretia skupina označená ako „Základ“, tam patria všetci ohľadu na test, očkovanie či prekonanie covidu. Podľa toho, akú skupinu si zvolia, budú platiť v ich prevádzkach podmienky a limity na počty.

V nemenovanom podniku v Petržalke sme zastihli manažéra, ktorý nám na otázku, či o nariadení vedia, povedal, že áno a označenie plánujú umiestniť čoskoro. V inom bol čašník prekvapený, a o povinnosti nevedel, pýtal sa, či to majú na prevádzkach aj ostatní. Avšak v ďalších podnikoch by ste označenie režimu hľadali márne. Všade mali len oznamy o všeobecných podmienkach vstupu do reštaurácie a dodržiavanie protipandemických opatrení.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Iné oznámenia v rámci protipandemických opatrení nechýbali žiadnej prevádzke

Našli sme jedinú reštauráciu, ktorá mala zverejnený režim fungovania podľa platného covid automatu a to režim OTP, teda obslúžia skupinu očkovaných, testovaných a tých po covide. V rámci oznamu boli aj vysvetlivky všetkých ostatných režimov.

Zdroj: nc

​Oznam o režime fungovania prevádzky sme našli v čase našej návštevy v utorok podvečer jediný. 

Podnik, ktorý bude otvorený len pre najmenej rizikovú skupinu, bude mať najmiernejšie pravidlá. Konkrétne to znamená, že reštaurácia len pre očkovaných bude môcť mať otvorený interiér ešte v predposlednej – bordovej zóne. Vyhláška hovorí, že v súčasnosti stačí kontrolovať potvrdenia v papierovej forme alebo stiahnuté v mobile. Kým nebude dostupná slovenská aplikácia, môžu si tiež stiahnuť a používať verejne dostupné aplikácie členských štátov, ktoré dokážu „čítať“ Digitálne COVID preukazy EÚ. 

Druhou možnosťou je zorganizovať podujatie alebo povoliť vstup do prevádzky pre väčšiu skupinu ľudí – očkovaných aj testovaných a pre tých, ktorí prekonali covid – táto skupina má názov OTP. Takáto reštaurácia môže mať v bordovej fáze otvorenú len terasu. Zákazníci či návštevníci sa preukazujú potvrdením o očkovaní, potvrdením o prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na COVID-19, a to v papierovej alebo elektronickej forme. Tieto potvrdenia je možné nahradiť digitálnym COVID preukazom EÚ.

Tretia možnosť je, že si určíte, že otvoríte reštaurácie pre všetkých, teda aj pre netestovaných a neočkovaných, ale platia tu logicky najprísnejšie pravidlá. V tomto prípade už v oranžovej, teda druhej najlepšej fáze, musia reštaurácie zavrieť interiér. Na terase môže byť v takom prípade len desať hostí.

V priestoroch podniku musí byť viditeľné, v akom režime fungujú a musia sa riadiť pravidlami, ktoré pre daný režim vtedy platí. Organizátor hromadného podujatia musí pri vstupe viditeľne označiť, ktorým osobám umožní vstup – teda, v akom režime funguje. 

Vyhláška nespresňuje, ako dlho platí konkrétny režim, ktorý si prevádzka vybrala. Znamená to, že si reštaurácia môže povedať, že na obed bude mať menu pre skupinu „základ“, teda pre všetkých, ale večer už bude len pre očkovaných.  Musí dodržiavať práve ten režim, ktorý v danom čase má. "Dôležité je, aby dôsledne dodržiavali podmienky pre daný režim, napríklad aby v čase určenom pre plne zaočkovaných sa v prevádzke nenachádzali aj nezaočkované osoby," informovala nás hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková s tým, že režim, v ktorom prevádzka funguje, musí prevádzkovateľ pre zákazníka viditeľne a zrozumiteľne vyznačiť. Týka sa to aj zelených okresov. Ako ďalej pre banoviny.sk doplnila, najvhodnejšie je oznam o režime umiestniť priamo na dvere prevádzky, aby ho zákazníci videli ešte pred tým, ako vojdú dnu. Ďalšie oznamy možno potom podľa jej slov umiestniť priamo vo vnútri prevádzky, v prípade terás pri vchode na ne.

Zamestnanci pritom očkovaní byť nemusia, aj keď bude prevádzka v režime najprísnejšom – iba pre očkovaných Režim fungovania platí podľa vyhlášky len pre zákazníkov alebo návštevníkov. Ak sa pri kontrole zistí, že sa v priestoroch nachádzajú osoby, ktoré podmienky zvoleného režimu nespĺňajú, zodpovednosť nesie prevádzka.

(nc)

Páčil sa vám článok?