ÚVZ zjednotil definíciu plne zaočkovanej osoby a posunul vekovú hranicu detí, ktoré potrebujú test na Covid

23.7.2021

Zdroj: koláž abn - FB aquapark Senec

Páčil sa vám článok?

Od pondelka (26. 7.) sa upraví definícia plne zaočkovanej osoby proti ochoreniu COVID-19 a zároveň sa deti do 12 rokov nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 všade tam, kde sa to aktuálne na území Slovenska vyžaduje. O novinkách informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

"Za plne zaočkovanú sa bude považovať osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou, ďalej osoba najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou schémou. Rovnako sa za plne zaočkovanú bude považovať osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR.

Čo sa týka zmien v preukazovaní negatívneho výsledku testu na Covid-19 u detí, tak tam bola doteraz horná hranica stanovená na 10 rokov. "Vekovú hranicu do 12 rokov zosúlaďujeme so znením vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach," doplnila Daša Račková. Túto povinnosť mali rodičia, ak chceli, aby ich deti mohli navštevovať interiéry akvaparkov, vybrané športové podujatia alebo oslavy organizované v prevádzkach. Toto opatrenie platí aj pre vstup na zotavovacie podujatie, teda pobytové tábory.

(TASR)

Páčil sa vám článok?