Infektológ Sabaka: Covid-19 alebo vakcína? Sú to jediné dve alternatívy, ktoré dnes neočkovaní majú na výber

21.7.2021

Zdroj: TV JOJ

Páčil sa vám článok?

Známy infektológ Peter Sabaka povedal, že koronavírus sa stane endemickým - bude kolovať v populácii a z času na čas dostane niekoho neimúnneho do nemocnice. Preto upozornil, že ochorenie Covid-19 alebo vakcína sú jediné dve alternatívy, ktoré dnes neočkovaní majú na výber. Uviedol to dnes na sociálnej sieti.

Infektológ Peter Sabaka z bratislavských Kramárov vysvetlil, že ochorenie Covid-19 alebo vakcína sú jediné dve alternatívy, ktoré dnes neočkovaní majú na výber. "Tretia alternatíva, že Covid-19 sa vytratí a nestihne si nájsť ten zvyšok neimúnnych ľudí, už nie je reálna," konštatoval na sociálnej sieti Sabaka.

Podľa jeho slov sa nedá spoliehať na to, že si neočkovaný povie, že sa s nikým nestretáva, žije v odľahlej obci a chodí len občas lekárovi a do obchodu. "Koronavírus si nájde aj takých. Skôr či neskôr. Prečo je tomu tak?," položil otázku Sabaka, za ktorou nasledovalo vysvetlenie. Jedným z dôvodov je vysoká infekčnosť delta variantu. "Ten sa preženie neimúnnou populáciou ako lesný požiar a zastaví ho len to, keď už nezostanú žiadni neimúnni," priblížil Sabaka. Ako ďalej dodal, druhou príčinou je, že ako tvrdí autor textu v Nature, (ktorý nájdete TU), koronavírus tu bude s nami nastálo. "Stane sa endemickým a bude kolovať v populácii z čas na čas dostane niekoho neimúnneho do nemocnice. A postupne si nájde úplne vsetkých, aj tých, ktorí náhodou unikli požiaru tretej vlny," upozornil infektológ.

Hovorí len o dvoch možnostiach, a to očkovať sa a čeliť koronavírusu ako imúnny človek, ktorý sa prakticky nemusí báť ťažkého priebehu (pokiaľ nie je napr. po transplantácii a podobne) alebo sa neočkovať a riskovať prinajhoršom smrť (nenechajte sa oklamať, vírus nezoslabol. Takéto teórie sme tu už raz mali pred rokom). Pripomenul,že neočkovaní riskujú aj long covid, trombózy, autoimunitné ochorenia, myokarditídy, cievne mozgové príhody a podobne. "Ja som si vybral už dávno,"dodal výstižne sa záver Peter Sabaka.

 (nc)

Páčil sa vám článok?