Infektológ Sabaka: Čaká nás ďalší lockdown? Asi áno

22.6.2021
0

Zdroj: Archív Peter Sabaka

Páčil sa vám článok?

Čo čaká Slovensko na jeseň v súvislosti so šírením delta variantu nového koronavírusu a prečo v Británii zomierajú na Covid aj očkovaní? Infektológ Peter Sabaka na sociálnej sieti odpovedal na otázky, ktoré si v súvislosti s pandémiou dnes kladieme asi najčastejšie.

Sabaka skonštatoval, že s nástupom delta variantu nového koronavírusu sa objavili pochybnosti o účinnosti vakcín. Pripomína preto dôkazy z Public Health England a Public Health Scotland publikované v Lancete. Upozornil, že ochrana pred symptomatickou nákazou je po druhej dávke Pfizeru 88 % a  Astre 70 %. Ochranu pred akoukoľvek aj bezpríznakovou infekciou oskytuje Pfizer na 80 % a  Astra 60 %. "Kedže vakcíny fungujú proti bezpríznakovej infekcii, účinne zabraňujú prenosu, okrem toho znižujú vírusovú nálož, čím zasa zabraňujú prenosu. Ochrana pred hospitalizáciou Pfizer 96%, Astra 92%," upozornil Sabaka.

Čo z toho vyplýva? "Vyplýva z toho to, že očkovanie je stále tá najúčinnejšia ochrana pred epidémiou delta variantom. Prečo teda Británia zažíva tretiu vlnu? Málo zaočkovaných a hlavne málo zaočkovaných dvoma dávkami, keďže očkovanie jednou dávkou chráni len asi na 30%," upozornil Sabaka.

Prečo v Británii občas zomrie na COVID aj niekto očkovaný? "To je jednoduché, očkovaní sú skoro vsetci rizikoví pacienti a medzi nimi sa nájdu aj takí s mimoriadne slabou imunitou napr. po transplantácii alebo užívajúci imunosupresíva a tam očkovanie nemusí fungovať," vysvetlil Sabaka a zdôraznil, že to neznamená,  že očkovanie nefunguje.

Informoval, že delta variant na Slovensko jednoznačne príde, pretože je infekčnejší a má selekčnú výhodu. Pripomína, že sa sem dostal aj menej infekčný alfa variant a to v čase lockdownu.

"Budeme na tom lepšie ako UK, keď k nám príde delta? No to závisí najmä od nás, ale s naším záujmom o očkovanie to vidím dosť pesimisticky. Čaká nás pre to ďalší lockdown? Asi áno. Ale bolo by skvelé ak by sme sa tomu vyhli práve očkovaním," dodal na záver infektológ.

 (nc)

Páčil sa vám článok?