Dáta bez pátosu upozorňujú na regionálne rozdiely, Bratislava má viac ako 50 % zaočkovanosť

12.6.2021

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 91 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 71 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Podľa odborníkov z Dáta bez pátosu skutočným problémom sú na Slovensku regionálne rozdiely v zaočkovanosti.

Včera bolo ukončených 5 863 RT-PCR vyšetrení a 58 432 antigénnych testov. Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Prešovskom kraji (21), nasleduje Trnavský (17), Košický (15), Žilinský (11), Trenčiansky (10), Bratislavský (9), Banskobystrický (5) a Nitriansky (3). Je medzi nimi 41 mužov a 50 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 186 674 a žien 204 310.

V nemocniciach je hospitalizovaných 264 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 209 ľudí. Na JIS je 24 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 22 osôb. "Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 3 osoby. Celkový počet úmrtí "na Covid" je 12 436 a celkový počet úmrtí "s Covidom" je 2 427," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 889. 713 pričom takto bolo pozitívne testovaných 390 984 osôb. Celkový počet vykonaných Ag testov doteraz je 36 264 355, z čoho bolo pozitívne testovaných 386 141 osôb.

Zdroj: https://cakaren.vercel.app/

Počet ľudí v čakárni

Celkový počet neaktívnych prípadov je 704 280. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli 2 až 4 týždne u ambulantne liečených pacientov a 6 týždňov u hospitalizovaných pacientov. Všetky krajiny sveta prešli vzhľadom na obrovské počty pozitívnych prípadov a chorých osôb na vykazovanie neaktívnych prípadov, nakoľko zisťovanie pretrvávania zdravotných ťažkostí u takéhoto množstva postihnutých osôb nie je reálne možné.

 Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 1 860 441 za predchádzajúci deň pribudlo 5 864 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 1 082 773 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 16 021 ľudí.

Údaje o Ag testoch a vakcináciách ministerstvo zdravotníctva priebežne aktualizuje. "Z tohto dôvodu sa počet Ag testov a zaočkovaných osôb za predchádzajúci deň nemusí zhodovať s rozdielom hodnôt od posledného publikovaného počtu," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva.

Podľa Dáta bez pátosu sú problémom regionálne rozdiely v zaočkovanosti. "Slovensko má 34 % zaočkovaných obyvateľov, oproti priemeru Európskej únie, kde je zaočkovanosť 42 %, zaostávame," uviedli Dáta bez pátosu. Podľa analytikov ale táto skutočnosť nie je problémom. Rozdiel ľahko doženieme za 4 týždne. 

Skutočným problémom sú na Slovensku regionálne rozdiely. Naším reálnym problémom je, že Bratislava je zaočkovaná už dnes na viac ako 50 %, ale 10 okresov Slovenska je na menej ako polovičke, pod úrovňou 25 %. Bratislava má 27 % druhých dávok, ale Čadca 21 % prvých dávok. Toto je skutočný problém,“ uvádzajú Dáta bez pátosu. 

Analytici upozorňujú, že by nemalo pozerať na priemerné čísla celého Slovenska. Takú chybu podľa nich spravil bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý sa pozrel na celoslovenské dáta a krivky, tešil sa z poklesov priemeru. Situácia potom skončila vyťažením zdravotníctva a k vysokému počtu úmrtí v jednotlivých regiónoch ako Orava, Považie, neskôr v Nitra, v Trnava alebo Žilina.

Dáta bez pátosu tvrdia, že ak sa situácia nezmení, opätovne hrozí scenár z minulého roka. „Dobre sú na tom aglomerácie = krajské mestá, vidiek zaostáva, sever a východ Slovenska má už dnes reálny problém, upozornili Dáta bez pátosu.  Analytici za problém uviedli päť faktorov, a to dostupnosť očkovacieho miesta, disponibilný príjem občanov (potenciálna strata príjmu), úroveň vzdelania, religiozita a príslušnosť ku skupinám antivaxerov.

„Pandémia je síce „celosvetový“ problém, ale na Slovensku máme obrovské regionálne rozdiely a vždy to bol prísne regionálny problém, ktorý sa neriešil tam, kde bolo treba. Ako keby sme pacientov celých dávali do sádry, aj keď jeden má zlomenú ruku, druhý sánku, tretí, nohu a štvrtý stavec. Dáta, dáta, dáta,“ dodali Dáta bez pátosu. 

(nc)

Páčil sa vám článok?