Doma s covidom: Z čoho by mala pozostávať domáca liečba a pomoc od príbuzných?

4.3.2021
Meranie saturácie kyslíkom pomocou smart hodiniek

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo manuál pre covid pozitívnych pacientov, ktorí sa liečia doma a ich rodiny. Pozrite si režim, lieky či prípady, kedy kontaktovať lekára či pohotovosť.

V spolupráci s hlavnou odborníčkou pre všeobecné lekárstvo Adrianou Šimkovou pripravil rezort zdravotníctva ďalšie rady a pokyny pre pacientov a pre ich príbuzných.

Prvou všeobecnou zásadou je dodržiavať karanténu, vhodné je písať si poznámky o vašom zdravotnom stave pre lekára a RZP. Odporúčané je merať si teplotu 2x denne, merať si saturáciu 2-3x denne, merať tlak a pulz 2x denne. "Majte pripravený zoznam všetkých liekov, ktoré užívate, aj voľnopredajných, hovorte o svojom stave s rodinou, pravidelne vetrajte v domácnosti - v rámci rodiny pravidelne kontrolujte svojich príbuzných," uvádza ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

Vhodné je kúpiť si domov oximeter. Merajte saturáciu na viacerých prstoch, opakovane a v pokoji. Pozor na situácie, ktoré môžu zhoršiť výsledok - dlhé nechty, umelé nechty a lak na nechtoch, slabé batérie či studené prsty. Funkciu merania saturácie kyslíkom ponúkajú už aj niektoré typy smarthodiniek.

Okrem neho odborníčka odporúča kúpiť si tlakomer, s ním si robte vždy tri merania po sebe, z druhého a tretieho meranie urobte priemer, ktorý si zapíšte. Pravidelne si nezabudnite merať telesnú teplotu teplomerom.

Samozrejmosťou liečby v domácom prostredí by mal byť pitný režim, pretože práve v čase choroby je dôležitý  príjem vyššieho množstva tekutín. Strava by mala byť ľahká, vyvážená, taktiež zvýšte príjem ovocia a zeleniny. Odborníčka odporúča dopriať si dostatok odpočinku.

Ak máte pocit plného nosa, je vhodné používať voľnopredajné spreje do nosa. Ak pociťujete bolesti hrdla, používajte voľnopredajné pastilky na cmúľanie.

Ak máte ako jeden z príznakov aj kašeľ, zaraďte do starostlivosti aj voľnopredajné lieky podľa typu kašľa, poraďte sa s lekárnikom - vhodné sú antitusiká pri suchom, dráždivom kašli, mukolytiká zas pri vlhkom, produktívnom kašli. Ak máte zvýšenú teplotu či horúčku, užívajte paracetamol, acylpirín a podobné.

Dôležité je podporiť imunitu vitamínmi z lekárne, vhodné je zaradiť vitamín C - 2g/deň rozdelené do 2-3 dávok, vitamín D - 1000 IU/deň, zinok - 10 mg/deň.

Mnohí sa pýtajú, kedy je ten správny čas kontaktovať lekára. "Určite pri obdržaní pozitívneho výsledku na vyšetrenie Covid-19, ak máte telesnú teplotu nad 38 stupňov trvajúcu viac ako tri dni, bolesti na hrudníku pri kašli, zhoršujúce sa dýchanie, zhoršený príjem tekutín a stravy, znížené množstvo moču a zhoršovanie stavu napriek domácej liečbe," vymenúva odborníčka stavy, pri ktorých sa treba obrátiť na lekára.

Kedy je už potrebné volať 112 prípadne 155? Pohotovosť volajte v prípadoch, ak máte pocit nedostatku vzduchu a zadýchate sa pri bežných aktivitách (pohyb v domácnosti, rozprávanie, telefonovanie), pri pocite tlaku na hrudi, ak vykašliavate krv, ste bledý či máte modré pery. RZP neváhajte volať, ak oximeter opakovane ukazuje hodnotu pod 92 %; pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc (CHOCHP) pod 88 % -pozor na správne meranie, máte pocit na odpadnutie, pociťujete zmätenosť aebo pri strate vedomia.

Ak ukončujete karanténu, kontaktujte svojho všeobecného lekára, informujte ho o všetkých pretrvávajúcich príznakoch (kašeľ, slabosť a pod.). Spôsob rekonvalescencie určí lekár podľa priebehu choroby (stredný, ťažký).

​(nc)

Páčil sa vám článok?